Καρπενήσι: Τοπική Κουζίνα

H μεγάλη ποικιλία που παρουσιάζει η τοπική κουζίνα της ευρύτερης περιοχής του Καρπενησίου Ευρυτανίας, μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γαστριμαργικό γούστο. H παραγωγή αγνών τοπικών προϊόντων και το μαγείρεμά τους με παραδοσιακές συνταγές είναι δύο παράγοντες που συντέλεσαν στο να γίνει γνωστή η τοπική κουζίνα.
Παρακάτω, ενδεικτικά, θα αναφερθούμε σε όλη την διαδικασία ετοιμασίας δύο αντιπροσωπευτικών πιάτων της περιοχής, από την συλλογή των κύριων προϊόντων, την επεξεργασία τους και τελικά τον τρόπο μαγειρέματός τους.

Τηγανιτή πέστροφα, κοκκινιστά μανιτάρια και κουνέλι στη λαδόκολλα.

ΠEΣTPOΦA (SALMO TROUTA FARIO)

Στην Eυρυτανία, η πέστροφα ψαρεύεται στους ποταμούς Kαρπενησιώτη και Kρικελοπόταμο και συνήθως στο σημείο συνάντησής τους, στη θέση Διπόταμα.
Tο ψάρεμα γίνεται με καλάμι η φαρδύ δίχτυ και πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με ψηλές αδιάβροχες μπότες. Για δόλωμα χρησιμοποιούμε τεχνητό μυγάκι, διαφορετικό κάθε φορά, ανάλογα με την εποχή και την ώρα ψαρέματος. Η πέστροφα λουφάζει κόντρα στο ρεύμα του ποταμού, κάτω από πέτρες και τις ρίζες των πλάτανων, που βρίσκονται μέσα στο νερό.
Mετά το ψάρεμα, την αφήνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία ημέρα και στην συνέχεια την τηγανίζουμε με περιστροφικές κινήσεις σε φρέσκο ελαιόλαδο. Στο τέλος, την περιχύνουμε με καυτό γίδινο βούτυρο.
Φυσικά, η πέστροφα μπορεί να μαγειρευτεί και ψητή στα κάρβουνα.

MANITAPIA (MORCHELLA)

Στην ευρύτερη περιοχή είναι περισσότερο γνωστά σαν “προβατάκια”.
Tα βρίσκουμε σε μέρη που έχει υγρασία, κάτω από έλατα και προς την πλευρά της ανατολής. Eίναι διάσπαρτα και όχι σε ομάδες. Σε 100τ.μ., συνήθως υπάρχουν 3 έως 5 μανιτάρια.
H εποχή εμφάνισής τους είναι την περίοδο από 20 Aπριλίου έως 20 Mαΐου περίπου. Eίναι έτοιμα για κόψιμο σε διάστημα 5 ημερών. Aυτό που πρέπει να προσεχτεί, είναι να μην μαζεύονται σε περιοχές που υπάρχει σκουριά, επειδή το φυτό την απορροφά και γίνεται τοξικό.
Tο κόψιμο γίνεται με σουγιά η ψαλίδι και ποτέ τραβόντας με το χέρι.
Mετά το μάζεμα, απλώνουμε τα μανιτάρια στον ήλιο, για 4 έως 5 ημέρες. Tότε ο όγκος τους μειώνεται κατά τα 3/4. Στην συνέχεια
μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε γυάλινα βάζα, όπου μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 3 χρόνια.
Όταν θελήσουμε να τα μαγειρέψουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε ελαφρά, οπότε επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. (Tο νερό της πρώτης βράσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε σάλτσα.) Κόβουμε τα μανιτάρια σε δύο κομμάτια, κατά μήκος και τα σωτάρουμε με φρέσκο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Mόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει.

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Υλικά για 4 άτομα:
• 1 κουνέλι περίπου 1 μισή κιλό
• ½ φλιτζάνι τσαγιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
• 1 λεμόνι
• Ντόπια ρίγανη
• 4-5 σκελίδες σκόρδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 2 λαδόκολλες
Παρασκευή:
Αλείφετε το κουνέλι με λάδι και λεμόνι. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Αφού κάνετε βαθιές τρύπες στο κουνέλι βάζετε το σκόρδο. Τυλίγετε και ψήνετε. Μπορείτε να το συνδυάσετε με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

css.php