Άγραφα

Άγραφα Ευρυτανίας - Agrafa Evrytanias

Άγραφα Ευρυτανίας - Agrafa Evrytanias

Στα χνάρια του Κατσαντώνη…

“Οι παλιοί λένε ότι όταν ο Θεός έφτιαχνε τον κόσμο, πήρε μια χούφτα χώμα και το πέρασε σε σίτα. Το εύφορο πέρασε απ’ αυτήν και έγιναν οι κάμποι. Οι πέτρες και τα χοντράδια έπεσαν στη γη και γεννήθηκαν τ’ Άγραφα.” (Από το βιβλίο-φωτογραφικό λεύκωμα του Τάκη Ντάσιου με τίτλο “Στ’ Άγραφα”).

Όταν αναφερόμαστε στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι αυτή διακρίνεται σε Ρουμελιώτικα Άγραφα και Θεσσαλικά Άγραφα. Πιο αναλυτικά, με τον όρο Άγραφα εννοούμε τόσο το βόρειο κομμάτι του Νομού Ευρυτανίας όσο και το νοτιοδυτικό κομμάτι του Νομού Καρδίτσας (ή αλλιώς χοντρά-χοντρά από το Καρπενήσι μέχρι τη λίμνη Πλαστήρα). Δεκάδες άγριες κορυφές της νότιας Πίνδου με ύψος πάνω από τα 2000 μέτρων και ανάμεσά τους τρεις ποταμοί-θρύλοι: ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός (Μέγδοβας).

Άγραφα! Αν και το 1942 οι Ιταλοί το έκαψαν και διασώθηκε μόνο το παλιό Δημαρχείο, το χωριό διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Εκεί που δεν πιάνει το μελάνι…

Τα είπαν Άγραφα, γιατί δεν τα κατέγραψαν ποτέ, γιατί εσκεμμένα τα άφησαν έξω από τον χάρτη, γιατί ποτέ τους δεν κατάλαβαν τι γυρεύουν οι άνθρωποι σ’ αυτό το απομονωμένο ορεινό σύμπλεγμα, γιατί ήταν το μοναδικό κομμάτι που δεν κατέλαβαν οι Τούρκοι και ποτέ δεν έγραψαν στα φορολογικά τους κιτάπια.

Στο βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και σε υψόμετρο 850 μ., βρίσκεται το πανέμορφο και ιστορικό χωριό των Αγράφων. Όποιος επιθυμεί το κάτι διαφορετικό, μπορεί να επισκεφτεί τα Άγραφα ακολουθώντας μια διαδρομή παράλληλη και πλησίον του ποταμού Αγραφιώτη, διασχίζοντας μια πραγματικά παρθένα φύση με τα απότομα φαράγγια και τις πανύψηλες βουνοκορφές να στέκουν επιβλητικά στη θέα του επισκέπτη.

Τα Άγραφα προσφέρονται και για ορειβατικές εκδρομές, καθόσον από την περιοχή διέρχονται πολλά μονοπάτια, μεταξύ των οποίων και το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, διασχίζοντας τα ομορφότερα σημεία, όπως παλαιά πέτρινα γεφύρια, απότομα φαράγγια, πετρόστρωτα τμήματα μονοπατιού, κορυφογραμμές.

Η πρόσβαση στα Άγραφα γίνεται είτε από το Καρπενήσι, μέσω Βίνιανης-Κρέντη διανύοντας απόσταση 70 χλμ., είτε από την Καρδίτσα, μέσω της λίμνης Πλαστήρα, διανύοντας την ίδια περίπου απόσταση. Επίσης, υπάρχει και συγκοινωνία με λεωφορείο από το Καρπενήσι.

Στα Άγραφα κανείς δεν πλήττει. Το υπέροχο τοπίο προσκαλεί για βόλτα στο δάσος. Εδώ μαγεύουν οι μοναδικοί ήχοι και των πουλιών το κελάηδημα. Τα Άγραφα είναι ο τόπος των ποταμών. Σε πολλά μέρη δημιουργούνται καταρράκτες και δημιουργούν εικόνες παραδείσου.

Στο Νερόμυλο απολαμβάνει ο επισκέπτης την υπέροχη πέστροφα, κάτω από τα θεόρατα πλατάνια.

Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στη Μονή της Στάνας και το υπέροχο Φαράγγι της Τρύπας. Η ζωή στα Άγραφα διατηρεί την αυθεντικότητα και την ηρεμία της. Εδώ οι ρυθμοί είναι αργοί. Οι ώρες περνούν χωρίς άγχος και οι εικόνες είναι πρωτόγνωρες. Ο κάτοικος της πόλης γνωρίζει μια αλλιώτικη ζωή, υπέροχη. Το οξυγόνο αναζωογονεί τον άνθρωπο και δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα. Η επαφή με τους ντόπιους είναι από μόνη της μοναδική εμπειρία. Ατόφιοι χαρακτήρες υποδέχονται τον ξένο με το μοναδικό τρόπο που έμαθαν από τα πανάρχαια χρόνια: με υπέροχη φιλία και εγκαρδιότητα. Η επίσκεψη στα Άγραφα ποτέ δεν ξεχνιέται. Γίνεται βίωμα και μοναδικές αξέχαστες εικόνες.

Άγραφα Ευρυτανίας! Ένας τόπος οικολογικής απόδρασης και οικογενειακών διακοπών!!!

Πως θα φτάσετε στα Άγραφα

Από το Καρπενήσι παίρνουμε το δρόμο για Φραγκιστα και Αγρίνιο, αφού όμως πρώτα φουλάρουμε βενζίνη, διότι θα ξαναβρούμε στη…λίμνη Πλαστήρα. Μετά το Χάνι Μπαγασάκι αρχίζει η κατηφόρα ώσπου να βρεθούμε στον ποταμό Μέγδοβα, περνάμε πάνω από την παλιά μεταλική γέφυρα, ανηφορίζουμε, αφήνουμε στα αριστερά μας το Μαραθιά, περνάμε τη διασταύρωση για την ιστορική παλιά Βίνιανη, που εγκαταλείφθηκε λόγω κατολισθήσεων σους σεισμούς του 1966 (εδώ ιδρύθηκε στις 10-3-1944 η ΠΕΕΑ ή αλλιώς Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού, υπάρχει και σχετικό μουσείο) και, αν έχουμε όρεξη, εύκολα σε 3 χιλιόμετρα κατεβαίνουμε στην κοίτη του Αγραφιώτη για να θαυμάσουμε το γεφύρι της Βίνιανης. Πίσω ξανά στο δρόμο για Κρέντη, όπου και φτάνουμε έχοντας γράψει 43 ασφάλτινα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Εδώ επιβάλλεται μια στάση για τις τελευταίες προμήθειες. Μέσα στο χωριό θα συναντήσουμε και τις πρώτες πινακίδες που θα μας οδηγήσουν στον ορεινό δαιδαλώδη όγκο των Αγράφων. Σύντομα θα αφήσουμε την άσφαλτο και θα μπούμε σε ατέλειωτους και ανελέητους χωματόδρομους. Για να κάνουμε όλη τη διάσχιση έως τη λίμνη Πλαστήρα πρέπει συμπληρώσουμε τουλάχιστον 70 χιλιόμετρα σε χωματόδρομους (χωρίς τις παρακάμψεις αριστερά-δεξιά) και φυσικά χωρίς βενζινάδικο στον ορίζοντα…Ο Δήμος Αγράφων μέχρι το 2008 ήταν ο μοναδικός δήμος της Ελλάδας χωρίς ούτε ένα μέτρο άσφαλτο…Συνεχίζοντας πάντα ανάμεσα σε πανύψηλα βράχια και γκρεμούς προσπερνάμε τη Βαρβαριάδα (όπου μέχρι πρότινος διατηρούσε χάνι “ο λιμενάρχης των Αγράφων”, ο αείμνηστος Λάμπρος Κοντογούνης), φτάνουμε στη διασταύρωση για Μοναστηράκι και ακολουθεί η στροφή για Μάραθο.

Γυρίσματα Skai στα Άγραφα

Η τρύπα του Αγραφιώτη

Κινούμαστε πλέον παράλληλα με τον ποταμό Αγραφιώτη, περνάμε και τον Καρβασαρά και περίπου σε 7-8 χιλιομέτρων θα προσέξουμε στα δεξιά (πάνω στο δρόμο) μικρή ξύλινη πινακίδα που μας κατευθύνει προς το απίστευτης ομορφιάς φαράγγι “Τρύπα του Αγραφιώτη”. Έχει μήκος περίπου 500-600 μ. και στο στενότερο σημείο του πλάτος περίπου 4-5 μ. Ακριβώς εκεί στο στενό υπάρχει και καταρράκτης που στάζει σταγόνα-σταγόνα αλλά σε μήκος 30-40 μ. Πριν πολλά χρόνια εδώ γυρίστηκε και διαφημιστικό spot για το σαμπουάν Timotei. Θα χρειαστούμε 40΄- 45΄ πήγαιν-έλα με τα πόδια.

Αμέσως μετά συναντάμε τη διασταύρωση για το χωριό Άγραφα (3 χλμ. γράφει η ταμπέλα). Λίγο πριν μπούμε στο χωριό φτάνουμε σε παραδοσιακό νερόμυλο στη θέση “Άνεμος”. Μπορούμε να ξαποστάσουμε στη σκιά των πλατανιών για ένα καφεδάκι, μπορούμε να δούμε πώς δουλεύει ο μύλος, μπορούμε να απολαύσουμε την πτώση του νερού στην αυθεντική ντριστέλα, μπορούμε και να γευματίσουμε: έχει φρέσκες πέστροφες που τις εκτρέφει δίπλα απ’ την ταβέρνα, σε ένα κανάλι με τρεχούμενο νερό, έχει και κρεατικά και σαλάτες κλπ. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε πλάι στο Σμπορόρεμα, προσπερνάμε ένα πέτρινο γεφυράκι και μπαίνουμε στο χωριό Άγραφα.

Κυριακή στο Χωριό – Άγραφα Ευρυτανίας μέρος Α


Είναι η πατρίδα του ηρωικού αρματολού Αντώνη Κατσαντώνη (1770-1809) που βασανίστηκε φρικτά από τον Αλή Πασά αλλά και η πατρίδα της οικογένειας Χόντου (που έχουν τα Hondos Center). Το χωριό έχει υψόμετρο 900 μ. και διαθέτει δημαρχείο, αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομείο και αστυνομικό σταθμό. Αρχιτεκτονικά δε λέει και πολλά διότι πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς το 1942 (γλίτωσε μόνο το παλιό δημαρχείο). Μερικές δεκάδες άνθρωποι κατοικούν εδώ το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Στη μεγάλη πλατεία με τους αιωνόβιους πλάτανους θα βρούμε 2-3 ταβερνάκια και κάνα-δυο μαγαζάκια με ψιλικά, είδη παντοπωλείου κλπ. Υπάρχουν και τρεις εκκλησίες: η πέτρινη εκκλησία του Αγ. Δημητρίου (του 1900) στο κέντρο του χωριού, η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας (του 1650) στο Κεφαλάρι, λόφο-καραούλι του χωριού και η πιο παλιά και ονομαστή μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (χτίστηκε το 1610 κι έχει ολόπλευρες τοιχογραφίες), που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο και δεν την πιάνει εύκολα το μάτι μας. Η εκκλησία είχε βουλιάξει το 1887 και μετακινήθηκε ολόκληρη χωρίς να πάθει καμιά ζημιά! Σε κοντινή τοποθεσία, στη θέση “Βελή”, ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βεληγκέκα το 1807.

Νιάλα, ο Βασιλιάς των Αγράφων

Αφήνουμε τώρα το χωριό για να ανηφορίσουμε σε απότομη πλαγιά μέσα από έλατα για να βγούμε στον αυχένα της Νιάλας (κάποιοι αναφέρουν την Νιάλα ως τον “βασιλιά των Αγράφων”). Βρισκόμαστε πλέον στα 2000 μ. υψόμετρο και παίρνουμε βόρεια κατεύθυνση ακροβατώντας σε στενή κόψη έχοντας απύθμενους γκρεμούς αριστερά μας και δεξιά μας. Γρήγορα βρίσκουμε μπροστά μας χαρακτηριστικό τρίστρατο. Δεξιά κατηφορίζει προς Πετράλωνα, δηλαδή την παλιά Σάικα και καταλήγει σε άσφαλτο στη θέση Ίταμος κοντά στο Ανθηρό Καροπλεσίου, πολύ κοντά στη λίμνη Πλαστήρα όπου και το Δασικό Χωριό Δρυάδες.

Πίσω στο τρίστρατο, αν διαλέξουμε το μεσαίο δρόμο φτάνουμε σε 5 λεπτά στο “μνημείο του εμφυλίου πολέμου” όπου στις 12-4-1947 μέσα σε βαριά χινοθύελλα βρέθηκαν αντάρτες και στρατιώτες νεκροί από το ψύχος, αγκαλιασμένοι στις ίδιες σκηνές!

Επιστροφή στα Άγραφα, περνάμε το χωριό και κατηφορίζουμε για να φτάσουμε και πάλι στον κεντρικό χωματόδρομο που κινείται πλάι στον Αγραφιώτη. Στρίβουμε δεξιά (βόρεια) και σε λίγο συναντούμε αριστερά παράκαμψη για να ανεβούμε στα Επινιανά. Αξίζει πριν μπούμε στο χωριό να κάνουμε μια στάση στη Μονή Στάνας.
Ξανά πίσω στον Αγραφιώτη και συνεχίζουμε βόρεια, προσπερνάμε το ξύλινο γεφύρι του Μπλο, περνάμε και το Τρίδεντρο και φτάνουμε στην τοποθεσία “Ξύλα Κόκκαλη”, ιδανικό σημείο για πικ-νικ ή ακόμη και για ελεύθερο camping, με γκαζόν, πηγές, μπόλικη σκιά κάτω απ’ τα έλατα, θέση για ψήσιμο κι όλα αυτά δίπλα ακριβώς στο ποτάμι.
Ακόμη ένα χιλιόμετρο και φτάνουμε σε διακλάδωση: αριστερά οδηγεί στο Τροβάτο. Εμείς πάμε δεξιά, κινούμαστε πλέον πλάι στο Βραγγιανίτικο ρέμα, περνάμε δύο πέτρινα γεφυράκια εκ των οποίων το δεύτερο λέγεται “του Κακού” και σε 3 χιλιόμετρα μπαίνουμε στα Βραγγιανά (συχνά θα τα ακούσετε και ως “Μεγάλα Βραγγιανά” επειδή στο Ν.Καρδίτσας υπάρχουν κι άλλα Βραγγιανά!). Εδώ θα αναζητήσουμε την εκκλησία της Αγ.Παρασκευής όπου ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, ένας από τους Μεγάλους Δασκάλους του Γένους μας και αγωνιστής της Ορθοδοξίας τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αποφάσισε να ιδρύσει το περήφημο “Ελληνομουσείο των Αγράφων”. Συνεχιστής του μεγάλου έργου του ο αντάξιος μαθητής του Αναστάσιος Γόρδιος.

Συνεχίζοντας ανεβαίνουμε ως τον αυχένα του Αγ.Νικολάου στα 1500 μ. Άλλα 13 χιλιόμετρα κατηφόρα και πατάμε πλέον στην άσφαλτο, δίπλα στο Καριτσιώτικο ρέμα. Περνάμε το ιχθυοτροφείο Εύρυτος και σε 500 μ. βγαίνουμε στον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της λίμνης Πλαστήρα πολύ κοντά στο χωριό Μπελοκομίτη.

Κυριακή στο Χωριό – Άγραφα Ευρυτανίας μέρος Γ

Άγραφα Φαγητό

Για φαγητό στα Άγραφα υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες που καλύπτουν άριστα τις ανάγκες διατροφής.
Στο νερόμυλο που λειτουργεί έξω απ’ το χωριό θα δοκιμάσουμε φρεσκότατες πέστροφες.

Στην ταβέρνα της Νίκης Κομπογιάννη. Αρνάκι σούβλας, κατσικάκι γάστρας, χωριάτικες πίτες, μπριζόλες, μπιφτέκια, λουκάνικα, παϊδάκια κλπ.

Ξενοδοχεία Άγραφα

Για διαμονή στα Άγραφα, μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια απολαμβάνοντας τη γνωστή Ευρυτανική φιλοξενία.

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Καρπενήσι και για τις προσφορές καταλυμάτων Ευρυτανίας κάντε κλικ εδώ.

Γλέντια στα Άγραφα

Χορός Α.Ο. Αγράφων 11-08-2010. Θέλω να ανέβω στα Άγραφα και απάνω στα κατσάβραχαααααααααααα…

Αντάμωμα Αγραφιωτών 15-08-2011

Φερτέ την κάπα την παλιά, Άγραφα 15-08-2011

Άγραφα Αντάμωμα 15-08-2011

Κωσταρέλος, Άγραφα Αντάμωμα 15-08-2011

Άγραφα, Γωγώ Τσάμπα 11-08-2010

Άγραφα, Άγγελος Ψαράς 11-08-2011. Ιτιά ιτιά…

css.php