Ανατολική Φραγκίστα

Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανιας

Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανιας

Η Ανατολική Φραγκίστα είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς της Ευρυτανίας και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 680 μέτρων. Η ονομασία της πιθανώς προέρχεται από κάποιες φράγκικες επιδράσειςκαι η ύπαρξή της αναφέρεται από τον 14ο αιώνα. Το βεβαιώνουν στοιχεία από τα αρχεία του Οθωμανικού κράτους, που ενέταξε την Ανατολική Φραγκίστα μετά την κατάκτηση του Καρπενησίου (1393), στο ναχιγιέ (=δήμο) στο Δήμο Πολιτοχωρίων, του Καζά (=επαρχία) Καρπενησίου. Το κλίμα της Ανατολικής Φραγκίστας θεωρείται ιδανικό καθώς, η θέση της προσηλιακή και προφυλαγμένη από τους βοριάδες. Η σχετική υγρασία που παρατηρείται προέρχεται από τα πολλά νερά. Απέχει 39 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, 70 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Ο δρόμος που την ενώνει με τις δύο πόλεις είναι καλός, αλλά με πολλές στροφές.

Στην Ανατολική Φραγκίστα ο ταξιδιώτης και ο επισκέπτης θα βρει όμορφα και ζεστά δωμάτια στους παραδοσιακούς ξενώνες και ανοιχτές τις ταβέρνες που λειτουργούν όλο το χρόνο για εκλεκτό φαγητό, μεζέδες και καλό τσίπουρο ντόπιο. Αν μάλιστα αυτό προέρχεται από την τοπική ποικιλία σταφυλιών που λέγεται ζαμπέλες, τόσο ακόμα είναι καλύτερο. Στην ταβέρνα της «Ανατολικής Φραγκίστας» θα γευτείτε υπέροχα ευρυτανικά κρέατα, παραδοσιακούς μεζέδες και χωριάτικες πίτες. Τα χέρια της Γεωργίας φτιάχνουν τις νοστιμότερες πίτες με ντόπια σπιτικά υλικά. Στο καφενείο του Κώστα Πατσιούρα θα γευτούν καλό καφέ, θ’ απολαύσουν ζεστασιά, εξαιρετικό ντόπιο τσίπουρο και κρασί. Εξυπακούεται ότι και μιά στάση στη Σωτήρα, θα ναι και η αφορμή για να γνωρίσετε το μοναδικό πλατανόδασος και τα γεφύρια που είναι εκεί κοντά. Σημειώνουμε ότι εκτός από το μεγάλο πανηγύρι της Σωτήρας στις 6 Αυγούστου, πανηγύρι γίνεται και στην εορτή των Δώδεκα Αποστόλων στις 30 Ιουνίου ενώ δεόντως εορτάζονται όλες οι εκκλησίες. Κάθε δύο χρόνια επίσης, προς τιμή του Γεωργίου Καφαντάρη διοργανόνονται τα «Καφαντάρεια» στις αρχές Αυγούστου.

Η Ανατολική Φραγκίστα διαθέτει και υπέροχες εξοχές που μπορεί να γνωρίσει κάποιος με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια. Στους πρόποδες από το «Καμαράκι» είναι οι «Καρυές» με πηγές και εκεί κοντά βρίσκεται η «Βρύση του Κοσμά του Αιτωλού» καθώς και ένα εξωκκλήσι ο Προφήτης Ηλίας. Πάνω από τη Σωτήρα στην τοποθεσία «Λάκκες» με χορτολίβαδα και βοσκοτόπια όπου διέρχεται ένας αγροτικός δρόμος μέσα από τις φυλλωσιές των δένδρων που οδηγεί στο Κερασοχώρι. Στον «Αϊ Θανάση», ένα εξωκκλήσι, μ’ ένα παλιό πέτρινο αλώνι. Στο ρέμμα στις «Αναυσάδες» διακρίνονται ερείπια παλαιών νερόμυλων και μια πηγή με πλούσια τρεχούμενα νερά.

Η Ανατολική Φραγκίστα μπορεί επίσης να αποτελέσει και τη βάση για εξορμήσεις και εκδρομές σε άλλα κοντινά όμορφα μέρη της Ευρυτανίας, όπως η Δυτική Φραγκίστα, που είναι η έδρα του Δήμου Φραγκίστας με παραδοσιακές ταβέρνες ανοιχτές όλο τον χρόνο, οι Μαραθιάδες, ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο Κάτω Μαραθιάς με παλιά σπίτια, η Βίνιανη που διετέλεσε πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας και το Κερασοχώρι, ο Κρέντης που οδηγεί στην άγρια ομορφιά των Αγράφων, τα χωριά Επισκοπή, Άγιος Γεώργιος, Νεοχώρι, και η τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών καθώς και το σπουδαίο Μοναστήρι της Τατάρνας. Στη διαδρομή προς τον Απεράντιο θα συναντήσετε το βυθισμένο γεφύρι του Μανώλη στον ποταμό Αγραφιώτη. Γενικά, ο επισκέπτης θα έχει όμορφη και ευχάριστη διαμονή στους παραδοσιακούς ξενώνες της Ανατολικής Φραγκίστας, όσες μέρες και αν μείνει στο χωριό. Η Ανατολική Φραγκίστα και η ευρύτερη περιοχή της εντάσσονται στις δραστηριότητες επιχειρήσεων και ομίλων που εξειδικεύονται στον εναλλακτικό τουρισμό όπως ράφτιγκ, καγιάκ, κανόϊνγκ, ειδικές ορειβατικές διαδρομές κλπ.

Χρήσιμα Τηλέφωνα, Πληροφορίες

Αστυνομικό τμήμα Κερασοχωρίου Τηλ.: +30 22370 31 216
Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας 22370 95381 & 95269.
Δημαρχείο Φραγκίστας Τηλ.: +30 22370 95 296, Φαξ: +30 22370 95 795.
Στα διπλανά χωριά, Δυτική Φραγκίστα και Κρέντης λειτουργούν επίσης βεντζινάδικα και συνεργεία αυτοκινήτων.

Ανατολική Φραγκίστα Διαμονή

Για οικονομική διαμονή στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας σας προτείνουμε τούς παραδοσιακούς ξενώνες Το Κονάκι και Τα Δυ Αλώνια με πολύ χαμηλές τιμές όλες τις εποχές του χρόνου και με υψηλά στάνταρ παροχών, υπέροχο πλούσιο πρωινό με αγνά προϊόντα της περιοχής, σπιτικά γλυκά κουταλιού και ντόπιο τσίπουρο, θα σας κάνουν να μη θέλετε να φύγετε.

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Καρπενήσι και για τις προσφορές καταλυμάτων Ευρυτανίας κάντε κλικ εδώ.

Ανατολική Φραγκίστα Φωτογραφίες

css.php