Φιδάκια

Φιδάκια

Φιδάκια

Σχετικά με τα Φιδάκια

Τα Φιδάκια είναι ένας ορεινός προορισμός του Καρπενησίου, με ένα μικρό αριθμό από ξενοδοχεία, ξενώνες, δωμάτια με τζάκι, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες που θα συναντήσετε στα Φιδάκια είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Προορισμούς… Φιδάκια Ευρυτανίας

Πως θα φτάσετε στα Φιδάκια

Από το Καρπενήσι ακολουθείτε τη διαδρομή για Φραγκίστα και Αγρίνιο. Στο 7,8 χιλιόμετρο φτάνετε στο Χάνι Μπαγασάκι, παλιό χάνι που σήμερα λειτουργεί ως ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Διακόσια μέτρα μετά, στο 8ο χιλιόμετρο από Καρπενήσι, συναντάτε πινακίδα αριστερά για Στεφάνι (8 χλμ.), Μηλιά (10 χλμ.), Σελλά (14 χλμ.), Φιδάκια (17 χλμ.), Αγία Βλαχέρνα (25 χλμ.).

Από κείνο το σημείο και μετά ο δρόμος είναι στενός με στροφές, μέσα όμως σ’ ένα καταπράσινο πανέμορφο τοπίο! Στο 16ο χιλιόμετρο δεξιά ο δρόμος οδηγεί στο Στεφάνι (1 χλμ.), στο 18ο χιλιόμετρο για Μηλιά, στο 22,5 χιλιόμετρο για Σελλά. Εκεί λειτουργεί ψησταριά.

Επόμενος σταθμός τα πανέμορφα Φιδάκια, χτισμένα σε υψόμετρο περίπου 980 μέτρων, με θέα στη λίμνη των Κρεμαστών.

Φιδάκια

Φτάνετε λοιπόν στο ομορφότερο χωριό της Ευρυτανίας, τα Φιδάκια, στην είσοδο του χωριού, παρκάρετε το όχημά σας και εισέρχεστε σ’ αυτό πεζή. Από δω και έπειτα ξεχνάτε ήχους αυτοκινήτων και «ταξιδεύετε» μέσα από το τραγούδι των πουλιών και της φύσης! Πλακόστρωτα δρομάκια και πετρόκτιστα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, η πλατεία του χωριού με την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Όσον αφορά το όνομα του χωριού, αλλού γράφεται με ι (Φιδάκια) και αλλού με ει (Φειδάκια). Οι ντόπιοι το αποκαλούν Φθάκια και μάλιστα πιθανολογείται ότι ίσως πρόκειται για την αρχαία Φθία του Αχιλλέα. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι υπολογίζονται γύρω στους 12 που αυξάνονται το καλοκαίρι με την έλευση των Ελληνοαμερικάνων. Αυτό κάνει το χωριό ιδανική επιλογή για χαλάρωση και ξεκούραση. Ένας από τούς μονίμους κατοίκους του χωριού είναι και ο Φώτης Αποστολόπουλος, ο οποίος ζει εκεί τα τελευταία 15 χρόνια. Όταν ανέβηκε στα Φιδάκια ο δρόμος ήταν ακόμη χωματόδρομος. Είναι ο πρωτεργάτης του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή που με την ανεξάντλητη υπομονή του και με τη φιλοξενία διάσημων προσωπικοτήτων έκανε το χωριό Φιδάκια παγκοσμίως γνωστά. Έχοντας άποψη και κουλτούρα πάνω στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το χωριό παρέμεινε αυθεντικό και αρχοντικό. Είναι ο δωρητής του πάρκου Τσαγκαράλωνο, φυσικό μπαλκόνι με απεριόριστη θεά την Λίμνη Κρεμαστών που αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε και απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το χωριό Φιδάκια. Ο Φώτης διατηρεί ταβέρνα καφενείο επάνω στην πλατεία του χωριού καθώς και δύο (2) παραδοσιακούς ξενώνες με λιτά αλλά καλόγουστα και άνετα δωμάτια.

Τρία χιλιόμετρα βοριοδυτικά του οικισμού είναι η θέση Καστρί, όπου έχουν βρεθεί τα ίχνη της αρχαίας Πελασγικής οχύρωσης που ταυτίζονται με τη θέση της αρχαίας Οιχαλίας.

Αυτό που συναρπάζει στα Φιδάκια είναι αφενός η απόλυτη ησυχία, μακριά από κάθε είδους ηχορύπανση, αφετέρου ότι ο ήλιος δύει πάνω από τα ήρεμα νερά της λίμνης ενώ το φεγγάρι δύει μέσα στη λίμνη Κρεμαστών. Όταν δε, έχει ομίχλη, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πάνω από τα σύννεφα! Τα στενά σοκάκια σας οδηγούν σε ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες, γραφικά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες όπου η φωτιά, το καλό φαγητό και το τσίπουρο είναι σίγουρα οι πρωταγωνιστές. Το κάτασπρο σκηνικό που έχει το χωριό το χειμώνα σε συνδυασμό με την παγωνιά του ¨πάει¨ ακόμα περισσότερο… Τα Φιδάκια μπορούν να χαρακτηριστούν ένας επίγειος παράδεισος, τόσο για την μοναδική ομορφιά του χωριού, τον καθαρό αέρα και τις στιγμές ξεκούρασης που προσφέρουν όσο και για την ζεστασιά και την φιλοξενία των κατοίκων που την χαρίζουν απλόχερα.

Τα Φιδάκια απέχουν 24 χλμ. από Καρπενήσι, διαδρομή περίπου 30 με 40 λεπτών μέσα στα έλατα!

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Δοκιμάστε κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Δραστηριότητες και μικρές εκδρομές από τα Φιδάκια στην ευρύτερη περιοχή

Η περιοχή, όπως προείπαμε, προσφέρεται ιδανικά για χαλάρωση αλλά και για πεζοπορίες, κυρίως. Τέτοιες διαδρομές είναι οι ακόλουθες:

Βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια και σοκάκια του χωριού. Ανεβαίνοντας τα 92 σκαλοπάτια βγαίνετε στα 5 αλώνια του χωριού. Υπέροχο ηλιοβασίλεμα αλλά και για νυκτερινό αγνάντεμα των άστρων.

Τρία χιλιόμετρα από το χωριό, χωματόδρομος καλής βατότητας, οδηγεί στη θέση Τσαγκαράλωνα, απ’ όπου η θέα στη λίμνη των Κρεμαστών και τη γέφυρα της Επισκοπής είναι υπέροχη! Εκεί θα βρείτε πέτρινους πάγκους για ξεκούραση καθώς και μια βρύση που αποτελούν δωρέα του Φώτη Αποστολόπουλου και της Άφρως, το 1993. Μια εναλλακτική πρόταση για να φτάσετε μέχρι εκεί είναι να πεζοπορίσετε, γύρω στα 45 λεπτά. Από αυτή τη θέση ο χωματόδρομος 10 περίπου χλμ. μέτριας βατότητας συνεχίζει μέχρι τη λίμνη. Από τη λίμνη βγαίνει στην Εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρίνιου και μέχρι τον Προυσό είναι γύρω στα 15 χλμ.

Δυόμισι χιλιόμετρα πεζοπορώντας από τα Φιδάκια φτάνετε στις πηγές του χωριού ή ως το βουνό Χελιδόνα για να μαζέψετε τσάι. Τα Σιώματα, παλιός παραδοσιακός οικισμός απέχει 6 χλμ. από το χωριό όπου μπορείτε να πάτε είτε με όχημα είτε πεζοπορώντας και να δείτε το παλιό σχολείο όπου σώζεται ακόμη και το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.

Διαδρομές 4 χ 4 ή Moto Cross

1.) Φιδάκια – Σελά -(βουνό χελιδόνα – Μικρό Χωριό) χωματόδρομος – Καρπενήσι – Φιδάκια.

2.) Φιδάκια – (Βλαχέρνα – Χελιδόνα) χωματόδρομος – Καρπενήσι – Φιδάκια.

3.) Φιδάκια – (Βλαχέρνα) χωματόδρομος – Γέφυρα Τρικεριώτη και φαράγγι Στενής – Λίμνη κρεμαστών – Φραγκίστα – Κρέντη – Βίνιανη – Φιδάκια.

5.) Φιδάκια – (Βλαχέρνα) χωματόδρομος – λίμνη Κρεμαστών – Επισκοπή – (Βοϊλάδα – Μέγδοβα) χωματόδρομος – Φιδάκια.

6.) Φιδάκια-(Βλαχέρνα) χωματόδρομος – Προυσσός – Καρπενήσι – Φιδάκια.

Άλλες Δραστηριότητες

– Κολύμπι στο ποτάμι Τρικεριώτη

– Ψάρεμα στη λίμνη Κρεμαστών

– Κυνήγι στα Φιδάκια

– Rafting, canoe-kayak, κ.α. (μέσω εταιριών υπαίθριων δραστηριοτήτων)

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

– Αντάμωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

– Αρχές Αυγούστου ζωντανή μουσική βραδιά από το Δήμο Καρπενησίου.

– Πανηγύρι στη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Φιδάκια Φαγητό

Για εκλεκτό φαγητό, καφέ η ποτό να επιλέξετε την παραδοσιακή ταβέρνα  και το καφέ μπαρ του ξενώνα Φιδάκια που βρίσκεται επάνω στην πλατεία του χωριού.

Φιδάκια Καταλύματα

Για διαμονή στα Φιδάκια σας προτείνουμε τους παραδοσιακούς ξενώνες Φιδάκια, ”Οι Λύκοι” – Θεραπευτήριο της φύσης και το Αρχοντικό του Μάγειρα που βρίσκεται επάνω στην πλατεία του χωριού.

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Καρπενήσι και για τις προσφορές καταλυμάτων Ευρυτανίας κάντε κλικ εδώ.

Φιδάκια Φωτογραφίες

Δείτε επίσης τούς Τουριστικούς Οδηγούς για τις παρακάτω περιοχές:

ΑράχωβαΓαλαξίδιΔελφοίΦωκίδα.

css.php