Μουσεία Καρπενησίου Ευρυτανίας

Πληροφορίες σχετικά με τα Μουσεία στην Ευρυτανία.

Μουσείο Καρπενησίου

(Μουσείο Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου Τσάτσου)

Στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Καρπενησίου λειτουργεί αίθουσα μουσείου, αφιερωμένο στους Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Τσάτσο. Σε αυτό εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των προαναφερομένων και φιλοξενείται έκθεση σπάνιων χαρτών τους οποίους δώρισε στο μουσείο η οικογένεια Τσάτσου.

Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου: Τηλ.: +30 22370 21 227

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Στο σχολείο του χωριού το Μάιο του 1944 συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο προήλθε από τις Πρώτες Ελεύθερες Εκλογές και στο οποίο συμμετείχαν 176 Εθνοσύμβουλοι ως αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα. Με την λήξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το ψήφισμα: Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό. Το Μουσείο χαρακτηριστικά ιστορικό,διατηρητέο μνημείο και σε αυτό λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του φωτογρά φου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή. Απέχει 6 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Τηλ.: +30 22370 22 309, 22370 25 102

Μουσείο Βίνιανης

Στη Βίνιανη Ευρυτανίας συγκεκριμένα στην παλιά Βίνιανη υπάρχει το Ιστορικό Σύμβολο «Το σχολείο της Βίνιανης» και αποτελεί τόπο προσκυνήματος γιατί έχει γραφεί στην Ιστορία αυτού του τόπου. Στις 10 Μαρτίου του 1994 στο Σχολείο αυτό συγκροτήθκε η «Κυβέρνηση του Βουνού»,η πρώτη Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδος,γεγονός που απέδρασε σε όλο τον αγώνα του λαού μας.Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ΠΣΣΑ, ήταν συντονιστικό και καθοδηγητικό όργανο στις συνεχείς νίκες του ελληνικού λαού. Το παρόν τότε είχε δώσει Βίνιανη στις 22-11-1942 όταν από εδώ και πάλι Άρης Βελουχιώτης και Ναπολέων Ζέρβας με τους σαμποτέρ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν οι φθορές στο Σχολείο (Μουσείο), ώστε ν’αποτελεί ο χώρος αυτός πόλο έλξης για να γνωρίσουν όλοι την Ιστορία μας. Στο Μουσείο υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό καθώς και έντυπο υλικό της εποχής εκείνης που αναφέρεται στους και στην Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας, Βίνιανη. Απέχει 38 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Τριάδας

Στο μουσείο υπάρχουν παραδοσιακές στολές, παλαιά αντικείμενα και εργαλεία. Mεγάλο ενδιαφέρον έχει η βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο σπίτι του Xρυσόστομου Kαραπιπέρη με 8000 βιβλία. Απέχει 35 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας

Στο χωριό λειτουργεί, από το 1970, το μουσείο με αντικείμενα λαϊκής τέχνης και η βιβλιοθήκη των Παπαντωνίου και Γρανίτσα. Απέχει 83 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Θεωρείται από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα ιστορικά λαογραφικά μουσεία ολόκληρης της Ευρυτανίας και όχι άδικα. Στους τρεις ορόφους ενός παραδοσιακού πέτρινου κτηρίου όπου στεγάζεται, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο στο Μεγάλο Χωριό φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από υφαντά, παραδοσιακές στολές, οικοσκευές, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εργαλεία και σκεύη από επαγγέλματα που πια έχουν ξεχαστεί, αγροτικά εργαλεία, φωτογραφίες εποχής, επίσημα έγγραφα και πολλά δείγματα λαϊκής τέχνης. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι το παλιό ρολόι που θα δείτε μόλις μπείτε και το οποίο μέχρι πριν 20 χρόνια περίπου κοσμούσε το καμπαναριό του χωριού. Λένε μάλιστα, πως όταν οι Ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής μπήκαν στο Μεγάλο Χωριό και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σταμάτησαν μονάχα όταν συνειδητοποίησαν ότι το ρολόι είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία! Οι τρύπες από τις σφαίρες είναι ακόμη ευδιάκριτες στο δίσκο του. Στον επάνω όροφο υπάρχει και βιβλιοθήκη, όπου μεταξύ σπάνιων βιβλίων και εγγράφων εκτίθενται σε βιτρίνα και κάποιες συγκινητικές επιστολές που είχαν στείλει Μεγαλοχωρίτες στις οικογένειές τους, πριν εκτελεστούν από τους Ιταλούς το 1942. Απέχει 14 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τηλ.: +30 22370 41 502, 6948 295 141

Μουσείο Παλιού Μικρού Χωριού

Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού και αποτελείται από τρεις αίθουσες. Διαθέτει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την κατολίσθηση του χωριού το 1963, φωτογραφικό υλικό εκθέματα σχετικά με την αντίσταση, κομμάτια από το τυπογραφικό υλικό που υπήρχε, συγγράμματα της εποχής. Επίσης το μουσείο φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, αντικείμενα λαογραφικής τέχνης, καθώς και αρχαία εκθέματα, κεραμικά κ.λ.π.. Λειτουργεί και ως πνευματική γωνία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Απέχει 16 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Τηλ.: +30 22370 41 221

Λαογραφικό Μουσείο Δομνίστας

Ιδρύθηκε το 1981 και λειτουργεί στο χώρο του παλιού γυμνασίου και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες. Στην πρώτη βρίσκεται μια μεγάλη συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, οι περισσότερες εκ των οποίων αποτελούν, μάλιστα, οικογενειακά κειμήλια. Στη συλλογή του μουσείου συγκαταλέγονται από αντικείμενα οικιακής χρήσης μέχρι τοπικές παραδοσιακές στολές, ενώ η βιβλιοθήκη του Συλλόγου περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα βιβλίων του νομού Ευρυτανίας. Επίσης, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται ότι κτίσθηκε πριν το 1900 μετά Χριστού με αξιόλογο τέμπλο.

Τηλ.: +30 22370 71 166, 22370 92 213, 22370 92 265

Μουσείο Μοναστηριού Προυσσού

Περιέχει ιστορικά και θρησκευτικά εκθέματα. Στο μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον με πολλά εκθέματα, όπως βιβλία του 15ου και 16ου αιώνα, χειρόγραφα, τυπογραφημένα βιβλία, ένα του 1821, που μπορεί να ήταν του Καραϊσκάκη, καθώς και πολλά άμφια. Απέχει 33 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Τηλ.: +30 22370 80 705, 22370 80 725, 22370 80 726

Μουσείο Ιεράς Μονής Τατάρνας

Διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα. Επίσης σώζονται μερικά αξιόλογα έντυπα από το 1544-1578 που έχουν εκδοθεί στη Βιέννη, Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης καθώς και η ψηφιδωτή εικόνα ”Ό Βασιλεύς της Δόξης”, που χρονολογείται στα 1350. Απέχει 70 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Τηλ.: +30 22370 95 400

css.php