Από τη Φουρνά Ευρυτανίας στη Ρεντίνα Αγράφων

Από τη Φουρνά Ευρυτανίας στη Ρεντίνα Αγράφων

Το Βελούχι και το ελατόδασος στο δρόμο για Φουρνά

Για τους εραστές της Φύσης

Πάμε να γνωρίσουμε μια περιοχή σχετικά ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ιδανική όμως για τους φυσιολάτρες. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του όρους Βελούχι (τη βόρεια πλευρά). Είναι ένας τόπος γαλήνιος, μακριά από τα στίφη των πολύχρωμων σκιερ που συνωστίζονται στο χιονοδρομικό. Είναι ένα μέρος καταπράσινο, μακριά από τις ορδές των προσκυνητών που συρρέουν στο μοναστήρι του Προυσού. Είναι μια ήσυχη γωνιά της Ευρυτανίας, μακριά από τη βαβούρα του Καρπενησίου.

Καθώς ερχόμαστε από Λαμία, περνάμε το χωριό Τυμφρηστός και φτάνουμε στη διασταύρωση για το τούνελ. Εκεί πρέπει να συνεχίσουμε ευθεία και όχι να κατηφορίσουμε αριστερά για το τούνελ. Παίρνουμε δηλαδή το δρόμο που πήγαινε για Καρπενήσι, πριν γίνει το τούνελ. Θα φτάσουμε ψηλά στον αυχένα, ακριβώς στα όρια Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, όπου και θα συναντήσουμε χαρακτηριστική διασταύρωση. Αριστερά πάει για Κρίκελλο, Δομνίστα και Πανταβρέχει. Ευθεία πάει για Καρπενήσι. Και δεξιά πάει για τα χωριά που βρίσκονται βορειότερα από το Βελούχι.

Στην Αγία Τριάδα Κτημένιων

Αγία Τριάδα

Αγία Τριάδα Ευρυτανίας

Πάμε λοιπόν δεξιά. Κινούμαστε σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο, περίπου 1.200 μ., οπότε σε 7 περίπου χλμ. θα συναντήσουμε στο δεξί πλευρό του δρόμου το ξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Ακριβώς απέναντι (στα αριστερά μας) έχουν στηθεί μερικές Σαρακατσάνικες Καλύβες. Πρόκειται βέβαια για έναν τόπο, όπου κάθε καλοκαίρι γίνεται το ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Φθιώτιδας. Ακόμη 7 χλμ. οπότε συναντούμε το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, επίσης στο δεξί πλευρό του δρόμου. Ακριβώς απέναντι (στα αριστερά μας) ξεκινάει άλλος δρόμος που μας οδηγεί προς Άγιο Χαράλαμπο και Αγία Τριάδα. Η Αγία Τριάδα έχει πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων, είναι χτισμένη στα 770 μ. υψόμετρο και μέχρι πρόσφατα εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Κτημενίων. Μετά την Αγία Τριάδα ο δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Αγία Παρασκευή και Δομιανοί.

 

Στην Παραδοσιακή Φουρνά

Στην Παραδοσιακή Φουρνά

Στο δρόμο για Φουρνά θα βρούμε χιλιάδες πανύψηλα έλατα

Επιστροφή στο ξωκκλήσι του Προφ. Ηλία. Στρίβουμε αριστερά προς Φουρνά. Μπαίνουμε σιγά σιγά μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Στα 13 χλμ. από τον Προφ. Ηλία φτάνουμε στο χωριό Φουρνάς, το οποίο κανονικά μέχρι το 1940 ήταν αρσενικό, αλλά πλέον οι πινακίδες το αναφέρουν με το θηλυκό Φουρνά. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 850 μ. υψόμετρο και με θέα προς τα Άγραφα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων. Εδώ είχε μέχρι το τέλος του 2010 την έδρα του ο Δήμος Φουρνά. Η απόσταση από το Καρπενήσι είναι 40 χλμ. Η Φουρνά διαθέτει κι ένα μεγάλο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο όμως κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών. Η εκκλησία στην πλατεία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, οπότε κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου εδώ συρρέει αρκετός κόσμος για το τοπικό πανηγύρι.

 

Δασική θέση Ζαχαράκη

Δασική θέση Ζαχαράκη

Δασική θέση Ζαχαράκη

Φεύγουμε από τη Φουρνά. Ανεβαίνουμε ξανά πάνω, στο δρόμο που ενώνει το Καρπενησι με την Καρδίτσα και στρίβουμε αριστερά. Τα έλατα πυκνώνουν κι άλλο, περνάμε μία πέτρινη βρυσούλα, περνάμε και το παμπάλαιο μπακάλικο του “Ταρζάν” (του συγχωρεμένου κυρ Γιώργου Μπούργου) και φτάνουμε (σε 11 χλμ. από Φουρνά) στη δασική θέση Ζαχαράκη. Η τοποθεσία οφείλει την ονομασία της στον Κώστα Ζαχαράκη, που γεννήθηκε στη Ρεντίνα το 1788, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και τελικά σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1822. Τι υπάρχει εκεί; Πρόκειται για ένα δασικό χώρο αναψυχής με μία φυσική λιμνούλα, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πέτρινη βρύση, μία παιδική χαρά, ένα μικρό ξωκκλήσι (των Αγίων Αναργύρων), υπαίθρια ψησταριά και μπόλικα ξύλινα τραπέζια και παγκάκια. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

 

Ρεντίνα, Η Αρχόντισσα των Αγράφων

Ρεντίνα, Η Αρχόντισσα των Αγράφων

Ρεντίνα Αγράφων Ευρυτανίας

Ο δρόμος συνεχίζει πλέον σε έδαφος του Ν. Καρδίτσας. Το τοπίο από δω και κάτω αλλάζει σημαντικά. Αραιώνουν σταδιακά τα έλατα, ώσπου εξαφανίζονται εντελώς από το οπτικό μας πεδίο. Εμφανίζονται τώρα οι βελανιδιές, τα πουρνάρια και άλλοι χαμηλοί θάμνοι. Μπαίνουμε λοιπόν στη Ρεντίνα Αγράφων, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από τη δασική θέση Ζαχαράκη. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένο στα 880 μ. υψόμετρο και συγκρατεί περίπου 430 μόνιμους κατοίκους. Μπορούμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, όπου φυλάσσονται παμπάλαιες εικόνες, ιερά σκεύη, βιβλία και πολύτιμα κειμήλια από τις εκκλησίες, τα παρεκκλήσια και τα μοναστήρια της Ρεντίνας. Θα επισκεφθούμε επίσης και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου. Στο κτίριο αυτό λειτουργούσε από τον Αύγουστο του 1943 έως και την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944, η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, από την οποία αποφοίτησαν 1.260 μάχιμοι ανθυπολοχαγοί. Τέλος, θα πεταχτούμε και ως τη γυναικεία βυζαντινή Μονή Ρεντίνας ή αλλιώς Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από τη Ρεντίνα. Στη Ρεντίνα κάθε χρόνο (τον Οκτώβριο) διοργανώνεται με επιτυχία η “Γιορτή τσίπουρου”, όπου μπορούν όλοι να απολαύσουν άφθονο μυρωδάτο τσίπουρο και ατέλειωτα ντόπια μεζεδάκια.

 

css.php