Καρπενήσι! Ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου!

Από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Ορεινής Ελλάδας, Η Ευρυτανία δεν είναι απλά ένας κλασικός προορισμός του χειμερινού τουρισμού, αλλά μια ταξιδιωτική πρόταση που μπορεί να συναρπάσει τους πάντες, εφόσον η καθαρή ατμόσφαιρα, το ξηρό και υγιεινό κλίμα, τα πλατάνια, οι καστανιές και τα έλατα που περιτριγυρίζουν τον οικισμό και τα γύρω χωριά, κάνουν τον τόπο ιδανικό για χειμερινές αλλά και θερινές διακοπές.

Η περιοχή αποτελεί κατάλληλο προορισμό για όσους αποζητούν τη δράση και τα extreme σπορ, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου, rafting, kayak, διαδρομές και πεζοπορίες, αναρριχήσεις και ιππασία καθώς και κάθε είδους εναλλακτικού τουρισμού αλλά και για όσους αποζητούν ηρεμία και ξεκούραση. Μοναστήρια, εκκλησίες, βυζαντινά μνημεία, μουσεία, πέτρινα γεφύρια, γραφικά ταβερνάκια, και μαγευτικά τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς συνθέτουν την εικόνα του Καρπενησίου και της γύρω περιοχής.

Η Ευρυτανία δεν κρύβει εκπλήξεις μόνο την ημέρα αλλά και την νύχτα, αφού διαθέτει πολλά μπαρ και καφετέριες με έντονη νυχτερινή διασκέδαση για όλα τα γούστα, τόσο στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, όσο και στα τριγύρω χωριά της. Επίσης, στην περιοχή του Καρπενησίου γίνονται πολλές πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, με έντονο τοπικό χρώμα, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι Χριστουγεννιάτικες και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα, οι κατανυκτικές εκδηλώσεις του Πάσχα και οι καλοκαιρινές γιορτές του Δάσους και Λαϊκής Παράδοσης που γίνονται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο Καρπενήσι.

Πόλος έλξης για χιλιάδες χειμερινούς αλλά και καλοκαιρινούς εκδρομείς που σπεύδουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να απολαύσουν τις ομορφιές του, ο νομός Ευρυτανίας προσφέρει όλα όσα θα απαιτούσε ένας φυσιολάτρης επισκέπτης και πολλά περισσότερα. Η πρωτεύουσά του, το Καρπενήσι, πνιγμένη στο έλατο και σε υψόμετρο 960 μέτρων, συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απανταχού λάτρεις του σκι, του καλού φαγητού, της διασκέδασης, αλλά και της περιπέτειας. Λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, στα αμέτρητα μικρά χωριουδάκια του νομού, ανακαλύπτουμε και το χωριό Κρίκελλο γεμάτο με φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Μονοπάτια σε απόκρυμνα φαράγγια, μεγάλοι καταρράκτες, παγωμένα ποτάμια και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτουν τον αποπλανητικό χαρακτήρα των φαραγγιών αυτών που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε ο,τι πιστεύατε μέχρι τώρα για την μαγεία της Φύσης.

Κοντά στην πόλη του Καρπενησίου και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει γραφικά χωριά και πανέμορφες, κατάφυτες περιοχές. Μερικά πανέμορφα χωριά της περιοχής είναι: ο Άγιος Νικόλαος, η Μυρίκη, οι Κορυσχάδες, το Βουτύρο, ο Άγιος Ανδρέας κ.α.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα πανέμορφο, Ευρυτανικό χωριό που βρίσκεται μόλις 9χλμ. από το Καρπενήσι και φημίζεται για τα κάστανα και τα νόστιμα φασόλια που παράγει. Στην πλατεία υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στολίζει το χωριό από το 1887, ενώ στη γύρω περιοχή θα βρούμε πολλές αξιόλογες τοποθεσίες και μνημεία, όπως το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, τις θέσεις Πλατανιάς, Κρανιά και Παλιάλωνα.

Η Μυρίκη είναι ένα μικρό χωριό ανάμεσα στα έλατα που βρίσκεται σε απόσταση 9χλμ. από το Καρπενήσι και στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ενώ στην κορυφή του χωριού η γραφική εκκλησία του Προφήτη Ηλία με παραδοσιακή βρύση και χτιστά τραπέζια για να κάτσετε και να απολαύσετε το τοπίο.

Οι Κορυσχάδες είναι ένα παραδοσιακό χωριό με παλιά αρχοντικά, χτισμένο ανάμεσα σε έλατα, σε υψόμετρο 960μ. Στις Κορυσχάδες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα παλιά αρχοντικά, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το πέτρινο σχολείο που λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και συνάμα από εκεί να ακολουθήσει κοντινούς προορισμού, όπως η περιοχή Κουμάσια, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας, το φαράγγι Πάνταβρέχει, το πεδίο μάχης στα Κοκκάλια, το καστανόδασος του Άι-Νικόλα, την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και τα Άγραφα.

Το Βουτύρο είναι ένας όμορφος οικισμός με εξαιρετική θέα, χτισμένος πάνω σε μια πλαγιά και απέχει 9χλμ. από το Καρπενήσι. Στο Βουτύρο βρίσκεται η μεγαλύτερη, πέτρινη εκκλησία του νομού, η Αγία Παρασκευή και τριγύρω υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Ο Άγιος Ανδρέας βρίσκεται 8χλμ. από το Καρπενήσι και εδώ θα ανακαλύψετε πολλά φυσικά αξιοθέατα, όπως η Αστραπόβρυση και το Νεράκι. Είναι η γενέτειρα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιο Καρπενησιώτη.

Φυσικά τοπία της Ευρυτανίας

O νομός Ευρυτανίας, έχει πολλά αξιοθέατα, άλλα κοντά στο Καρπενήσι και άλλα μεγαλύτερες αποστάσεις. Το γεφύρι του Μανώλη, το Κεφαλόβρυσο, η λίμνη των Κρεμαστών, ο λόφος του Αγ.Δημητρίου, ο Κρικελλοπόταμος και το «Πανταβρέχει» είναι μερικά από αυτά.

Φαράγγι “Πανταβρέχει”:

Χωρίς υπερβολή ένα από τα ομορφότερα και καθαρότερα φαράγγια της Ευρώπης. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 100μ. αλλά σε αυτήν την μικρή απόσταση, θα χαρείτε την ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Στο φαράγγι χύνονται πηγές από τα γύρω βουνά με αποτέλεσμα… πάντα να βρέχει! Βράχια σκεπασμένα με βρύα, υδάτινα παραπετάσματα και σπάνια είδη χλωρίδας συνθέτουν τον μαγικό χαρακτήρα της περιοχής αυτής. Η προσέγγιση του φαραγγιού πάντως, είναι αρκετά δύσκολη.

Το Φαράγγι «Πάντα βρέχει» είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του νομού Ευρυτανίας, που καταλήγει σε μία περιοχή όπου κυριολεκτικά πάντα βρέχει. Δεν είναι ένα φαράγγι με την έννοια του ορισμού αλλά το στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου, που κυλάει ανάμεσα στα Όρη Καλιακούδα και Πλατανάκι. Στο συγκεκριμένο σημείο το ποτάμι στενεύει και σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι 100μ., εκεί τα νερά από την Καλιακούδα σχηματίζουν πηγές και πέφτουν από μεγάλο ύψος στον Κρικελλοπόταμο, αυτό το σημείο ονομάζεται “Παντα βρέχει”. Ο πιο κοντινός οικισμός από την Ευρυτανία είναι η Ροσκά, ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1000μ. σε ένα πανέμορφο σημείο, το οποίο παλιά ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής. Το τοπίο είναι εξαιρετικό με λίμνες που για να τις περάσει κανείς πρέπει να βραχεί μέχρι τη μέση, σπάνια και πανέμορφα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ένα υπέροχο σκηνικό από υπέροχα φυσικά δημιουργήματα άξια θαυμασμού.

Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς:

Βρίσκεται έξω από το χωριό Προυσός στην γέφυρα της Καστανιάς και είναι αρκετά βατό και σύντομο. Εξαιρετικής ομορφιάς, έχει κρυστάλλινα νερά και ένα γραφικό ξύλινο γεφυράκι το οποίο σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτει έναν μοναδικό προορισμό.

Φαράγγι του Βόθωνα:

Βρίσκεται περίπου 20χλμ. έξω από το Καρπενήσι στον δρόμο για τον Προυσό. Είναι ένα πανέμορφο, κατάφυτο φαράγγι που σχηματίστηκε στις δυτικές πλαγιές του όρους Καλιακούδα. Έχει μεγάλο ανοιχτό τμήμα στην αρχή του, το οποίο ύστερα στενεύει δημιουργώντας αρκετές όμορφες καταβάσεις προτού καταλήξει στον ποταμό Καρπενησιώτη. Από τους 8 καταρράκτες του, οι δύο φτάνουν τα 25μ.

Κυπαρίσσι της Πρασιάς:

Το κυπαρίσσι της Πρασιάς είναι ανακηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Το κυπαρίσσι του ομώνυμου χωριού, έμεινε στην ιστορία από το κήρυγμα του Πατροκοσμά εκεί στα 1770. “Αν ξεραθεί από την κορυφή τους είπε ο Πατροκοσμάς, η Ελλάδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από τον πάτο δυστυχώς θα παραμείνουμε σκλάβοι.”

Μονοπάτια

Διατηρητέα παλιά μονοπάτια οδηγούν στα διεθνή φαράγγια ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA 2000.
Ασπρόρεμα – Επινιανά
Αριστερά του μοναστηριού της Παναγίας της Στάνας υπάρχει το μεγαλύτερο σε μήκος (6 χλμ. περίπου) και βάθος (700μ.) φαράγγι, ίσως το ομορφότερο και πιο άγριο της περιοχής. Το άγριο τοπίο, οι κατακόρυφοι βράχοι και τα διαδοχικά φαράγγια με την ποικιλόμορφη και σπάνια βλάστηση, δημιουργούν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Το φαράγγι του Ασπρορέματος είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όσους “τολμήσουν” να το διασχίσουν.

Τρύπα Αγραφιώτη – Άγραφα

Το φαράγγι της Τρύπας του Αγραφιώτη είναι το εντυπωσιακότερο φαράγγι της περιοχής. Έχει συνολικό μήκος 600μ., ενώ για 40μ. το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 4μ. (εξού και η ονομασία του “Τρύπα”). Όλος ο όγκος του νερού διέρχεται από αυτό το στένωμα. Το βάθος του φαραγγιού από το σημείο που οι κάθετοι βράχοι των πρανών του αρχίζουν να ομαλοποιούνται φτάνει τα 500 μ. Από τα πρανή αναβλύζουν μόνιμα άφθονα νερά που βέβαια φθάνουν σταγονίδια στην κοίτη, αναλύοντας το φως στα χρώματα της ίριδας. Τη μεγαλοπρέπεια της “Τρύπας” μπορεί να απολαύσει ακούραστα ο επισκέπτης από τη δεξιά κορυφή της, την “Οσκλιανή” που περνάει ο δρόμος για τα Άγραφα, απ’ όπου απλώς υποψιάζεται το βάθος της και την κοίτη, όμως δεν τα βλέπει.

Λίμνη Κρεμαστών

Σημαντικό πόλο έλξης στην Ευρυτανία παρουσιάζει εκτός από τα ποτάμια η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, όπου ευνοείται η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το φράγμα των Κρεμαστών, θεωρείται ως το μεγαλύτερο γεώφραγμα της Ευρώπης, με ύψος στάθμης νερού 153μ. και πλάτος 500μ. Συγκεντρώνει τα νερά των ποταμιών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού, δημιουργώντας μια μεγάλη τεχνητή λίμνη υδροχωρητικότητας 4.700.000.000 κυβικών μέτρων.
Από τις 21 Ιουλίου 1965 λειτουργεί εδώ ο μεγαλύτερος Υδροηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ στη χώρα μας που αποτελείται από 4 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 437MW. Μέχρι τελευταία στο χώρο της τεχνητής λίμνης αναπτύχθηκαν ιχθυοκαλλιέργειες, από την εταιρεία τοπικής ανάπτυξης του Καρπενησίου.

Ιερά Μονή Προυσιώτισσας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας βρίσκεται σε απόσταση 31χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου και 53χλμ. από το Αγρίνιο και οφείλει το όνομά της στη θαυματουργό Εικόνα της “Κυράς της Ρούμελης” της Παναγίας Προυσιώτισσας. Η Μονή είναι χτισμένη σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, στις απολήξεις των μεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδώνας. Είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι σφηνωμένο ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους σε ένα άγριο και επιβλητικό αλλά και πανέμορφο τοπίο. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα αυτή βρισκόταν σ’ ένα ναό της Προύσας. Κατά την περίοδο της εικονομαχίας όμως την παρέλαβε κάποιος άρχοντας, που σκόπευε να τη μεταφέρει στην Ελλάδα για ασφάλεια. Όταν όμως έφθασε στην Καλλίπολη, έχασε την εικόνα, και βρέθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Μονή του Προυσού. Στο δρόμο προς το Καρπενήσι αξίζει να κάνετε μια στάση και να δείτε το «τύπωμα» της Παναγίας. Πρόκειται για σημάδια που βρίσκονται πάνω σ’ ένα απότομο βράχο στην άκρη του δρόμου, όπου σύμφωνα με την παράδοση περπάτησε η Παναγία. Στο σημείο αυτό θα συναντήσετε ένα μικρό εικόνισμα όπου μπορείτε να ανάψετε κερί. Τα σημάδια είναι μαρκαρισμένα πάνω στο βράχο για τον εύκολο εντοπισμό τους. Η Μονή Προυσού γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δραστηριότητες

Το Καρπενήσι είναι κατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου με πλήθος δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Ανάλογα με την εποχή μπορείτε να κάνετε ski, snowboard, rafting, canoe-kayak. Μπορείτε επίσης να περπατήσετε μέσα στο δάσος ή δίπλα στο ποτάμι ή ακόμη να διασχίσετε τα φαράγγια της Βίνιανης, του Βόθωνα, το Πανταβρέχει κ.α. Μπορείτε να κάνετε τουριστική ιππασία ή να εξασκηθείτε στην τοξοβολία και την καταρήχηση (rapel). Αν σας αρέσουν οι χωμάτινες διαδρομές με το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα, η Ευρυτανία είναι το ιδανικό μέρος.

Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου

Στα 1.840μ., στο Βελούχι, στη θέση ‘Διαβολότοπος’ του όρους Τυμφρηστός, το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου έχει μεγάλη χρονική περίοδο λειτουργίας και καλής ποιότητας χιόνι.
Στο κέντρο λειτουργούν 12 πίστες με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας για τις ανάγκες τόσο των αρχαρίων σκιέρ όσο και των προχωρημένων. Κορυφαία είναι η πίστα Ηρακλής 1 για έμπειρους σκιέρ. Κατόπιν συνεννόησης, το κέντρο σας παρέχει και τη δυνατότητα νυχτερινής κατάβασης που είναι από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες. Πολλές διαδρομές εκτός πίστας παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον ενώ οι υποδομές του κέντρου περιλαμβάνουν baby-lift για τους εκπαιδευόμενους χιονοδρόμους και την προετοιμασία αθλητών και επτά αναβατήρες που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 5150 άτομα την ώρα. Εδώ μπορείτε να νοικιάσετε και έλκηθρα χιονιού (scooters). Μια βόλτα σε αυτά θα σας μείνει αξέχαστη!
Στο κέντρο λειτουργεί σχολή, υπάρχουν δυο καταστήματα για αγορά και ενοικίαση εξοπλισμού, σαλέ με μπαρ, υπαίθρια μπαρ στις πίστες αλλά και σύνδεση με το διαδίκτυο για να ενημερώνεστε κάθε στιγμή από τις κάμερες που μεταδίδουν τον καιρό στις πίστες.

Το ταξίδι σε αυτά τα πανέμορφα ανεξερεύνητα μέρη της Ευρυτανίας δεν τελειώνει ποτέ, φτάνει να έχεις τη διάθεση να τα ψάξεις. Αν ρισκάρεις και βγεις από την τουριστική “περπατημένη”, εκπληκτικά τοπία περιμένουν να σου αποδείξουν ότι ο κόπος σου δεν πήγε χαμένος. Η περιοχή επιφυλάσσει στον επισκέπτη της μια περιπλάνηση στους στενούς δρόμους που χάνονται σε πυκνά δάση και στα μικρά ξεχασμένα χωριά, με τη σημαντικότατη ιστορία και τους αληθινά φιλόξενους ανθρώπους. Με αφετηρία το Καρπενήσι έχετε την ευκαιρία εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου να ανακαλύψετε τα πανέμορφα γραφικά χωριά της Ευρυτανίας, να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή της Παναγίας στο διάσημο Προυσό και φυσικά το φαράγγι “πάνταΒρέχει”.

css.php