Πολιτιστικές Εκδήλωσης

ΓΙΟΡΤΕΣ ΔΑΣΟΥΣ 2011 ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Λαογραφικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Καρπενήσι Ευρυτανίας

Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ο δραστήριος Δήμος Καρπενησίου, διοργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό να βελτιώσει την κοινωνική και πολιτική ζωή των κατοίκων της περιοχής αλλά και να κάνει γνωστά στους επισκέπτες την παράδοση, την ιστορία και τα φυσικά κάλλη του τόπου.
Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω οι σημαντικότερες λαογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου καθώς και δίνονται πληροφορίες για διάφορους συλλόγους και λέσχες με πολιτιστικό ενδιαφέρον και στόχο.

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στο Καρπενήσι

Περιλαμβάνουν τον καθιερωμένο Αποκριάτικο χορό του Δήμου, παιδικές εκδηλώσεις (πάρτυ μασκέ κ.τ.λ.) και κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα με την συμμετοχή πολιτιστικών και άλλων φορέων της πόλης μας, με υπαίθριες εκδηλώσεις, αναβίωσης τοπικών και άλλων εθίμων (παρέλαση αποκριάτικων αρμάτων, γαϊτανάκι, βλάχικος γάμος, φασολάδα, λαγάνες κ.λ.π.)

Πάσχα στο Καρπενήσι

Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καρπενησίου. Μεγάλο Σάββατο: Ανάσταση στο Καρπενήσι με ρίψη βεγγαλικών και κόκκινα αυγά από το Δήμο Καρπενησίου.

Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται  το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου κάθε έτους και αφορά διήμερη εκδήλωση για την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες (14 – 27 Μαΐου 1944). Στις αίθουσες του Ιστορικού σχολείου των Κορυσχάδων λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή.

Γιορτές Δάσους και Λαϊκής Παράδοσης – (Ιούλιος – Αύγουστος)

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν τον κεντρικό κορμό των Εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τον φορέα μας. Πραγματοποιούνται στην πόλη του Καρπενησίου, καθώς και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου και περιλαμβάνουν μουσικές, θεατρικές, χορευτικές και παιδικές παραστάσεις. Συγκεντρώνουν δε το ενδιαφέρον τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των επισκεπτών της πόλης μας.

Εμποροπανήγυρη – (29 Ιουλίου – 3 Αυγούστου)

Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια θεσμό για το Καρπενήσι και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών της πόλης.

Πανηγύρια

Το πλήθος των Πανηγυριών που γίνονται σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο διασκέδασης των ντόπιων κατοίκων στην ύπαιθρο όπου μπορεί να συμμετέχει.

Γιορτές Χειμώνα

Αφορούν στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις και διαρκούν 10 με 15 μέρες. Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, 15 μέρες περίπου πριν τα Χριστούγεννα, πραγματοποιείται το άναμμα του Φυσικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, εκδήλωση με την οποία η πόλη μπαίνει και επίσημα στο κλίμα του Εορτασμού των Χριστουγέννων. Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Καρπενησίου, καθώς και οι επιχειρηματίες της πόλης μας, οι οποίοι αναλαμβάνουν την παρουσίαση εορταστικού μπουφέ. Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Φιλαρμονική του Δήμου Καρπενησίου παίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα κάλαντα στους δρόμους της πόλης. Οι γιορτές αυτές περιλαμβάνουν επίσης παιδικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως παιδικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, μοίρασμα χριστουγεννιάτικων δώρων από τον ’γιο Βασίλη κ.λ.π. To πρόγραμμα κλείνει με την βράβευση από τον Δήμαρχο της πόλης τριών καταστημάτων με τον καλύτερο διάκοσμο.

Αθλητικές εκδηλώσεις

Μποτσάρεια Αγώνες ανωμάλου δρόμου: Πρόκειται για συνδιοργάνωση αγώνων με το ΣΕΓΑΣ Λαμίας και του Αθλητικού Συλλόγου ΑΠΟΚ “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”, στην οποία συμμετέχουν αθλητές από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, καθώς και από άλλες περιοχές.

Τουρνουά Μπάσκετ

Συνήθως πραγματοποιούνται το Μάιο και συμμετέχουν τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες μπάσκετ. Προκαλεί δε το ενδιαφέρον του τοπικού πληθυσμού.

Όλα τα παραπάνω είναι δραστηριότητες της Δ.Ε.Π.Α.Κ.
Επίσης στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται:
Ο Δημοτικός Kινηματογράφος, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία “Η Ανεμώνη”, Βοήθεια στο Σπίτι (Δήμου Καρπενησίου – Δήμου Δομνίστας – Δήμου Ποταμιάς).

Δημοτικός Κινηματογράφος Καρπενησίου

H Δ.Ε.Π.Α.Κ με τη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου έδωσε μια διαφορετική πνοή στην ψυχαγωγία των πολιτών. Είναι μια δραστηριότητα που επιχορηγήθηκε για 10 χρόνια (1995-2005) από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καρπενησίου και έπειτα συνεχίστηκε από την Δημοτική Επιχείρηση. Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1995 και οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνταν από το 1995 έως το 2002 στην αίθουσα προβολών και πολλαπλών χρήσεων της Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου. Από το 2003 μέχρι και σήμερα οι προβολές πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου χάρη στον τέλειο και πλήρης οπτικοακουστικό μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει έχουν κάνει την προβολή των ταινιών  μια ξεχωριστή εμπειρία. Το πρόγραμμα του Δημοτικού Κινηματογράφου ξεκινάει κάθε χρόνο από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης  και προβάλλονται ταινίες ξένων αλλά και ελληνικών παραγωγών κατάλληλες για όλες τις ηλικίες.

Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου

Ιδρύθηκε το 1968. Σήμερα αποτελείται από 35 μέλη με αρχιμουσικό την Ευαγγελία Βάρσου.
Τηλ.:+30 22370 21 012

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου

Οι δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνουν χορευτικό συγκρότημα με παραδοσιακές στολές και χορούς, παιδική χορωδία, θέατρο, λαογραφία-ιστορία, μελέτες και εκδόσεις, πνευματικά παιχνίδια. Συνεργάζεται με άλλους συλλόγους της Ελλάδος και του εξωτερικού για ανταλλαγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Γεωργίου Καραΐσκάκη 29, Τ.Κ.:36 100, Τηλ.: +30 22370 23 608, 23 126

Κινηματογραφική Λέσχη Καρπενησίου

Η κινηματογραφική λέσχη Καρπενησίου ιδρύθηκε το 1982. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.). Τηλ.: +30 22370 80 660

Οικολογική Oμάδα Καρπενησίου

Η οικολογική ομάδα λειτουργεί από το 1989. Είναι ιδρυτικό μέλος και συμμετέχει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδας. Τηλ: +30 22370 24 310

Γυναικείος Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων “H EYPYTANIA”

Τηλ.: +30 22370 80 673, 22370 21 026

css.php