Προτάσεις Διαδρομών & Σπορ

Ανεβάστε την αδρεναλίνη σας κάνοντας ιππασία!

Ανεβάστε την αδρεναλίνη σας κάνοντας ιππασία!

Διαδρομές και σπορ στο Καρπενήσι Ευρυτανίας

Το Καρπενήσι παρέχει στους επισκέπτες του, την δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, μέσω των προτάσεων διαδρομών που ακολουθούν.
Σε αυτές τους δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για να διευκολύνουν μία “πραγματική” τους επίσκεψη.
Σε όλες τις παρακάτω διαδρομές ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα διαμονής – στα περισσότερα από τα χωριά – και απόλαυσης της παραδοσιακής φιλοξενίας και κουζίνας του τόπου. Οι προτάσεις αυτές, θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Καλιακούδα 12 & 13/02/2011. Χειμερινή ανάβαση στην Καλιακούδα με τον ΕΟΣ Αγρινίου

Πρότασης Διαδρομών: Πρώτη Διαδρομή

Καρπενήσι – Γοργιανάδες – Κορυσχάδες – Κλαυσί – Βουτύρο – Νόστιμο – Μεγάλο Χωριό – Μικρό Χωριό – Παλιό Μικρό Χωριό – Προυσός

Ξεκινάμε από το Καρπενήσι και συναντάμε το χωριό Γοργιανάδες και αμέσως μετά το χωριό Κορυσχάδες. Στο σχολείο του χωριού λειτουργεί μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Στην περιοχή ‘Κουμάσια’ βρίσκεται παλιό μοναστήρι χτισμένο το 1650. Στο χωριό υπάρχουν παλιά αρχοντικά και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1865). Από την πλατεία του χωριού μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες εύκολες διαδρομές σε δασικούς δρόμους είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητο και να προσεγγίσουμε τη Μονή Κουμασίων, τη Βρύση Γαλανού και τον Άγιο Ιωάννη.
Το επόμενο χωριό είναι το Κλαυσί. Μπορούμε να επισκεφθούμε τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Λεωνίδη ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 5-το αιώνα, με το υπέροχο ψηφιδωτό δαπέδου με υπέροχες παραστάσεις, διακοσμητικά σχέδια και χρώματα. Εικάζεται ότι στη περιοχή αυτή βρισκόταν το αρχαίο Κάλλιον.
Επιστρέφουμε στο κεντρικό δρόμο. Το επόμενο χωριό που συναντάμε είναι το Βουτύρο, ένα Ευρυτανικό χωριό στο οποίο βρίσκεται και η μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του νομού, η Αγία Παρασκευή χτισμένη σε Βυζαντινό ρυθμό (1926).
Επόμενη επίσκεψή μας στο χωριό Νόστιμο το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Καθάρα. Από εκεί ξεκινούν δύο δασικοί δρόμοι. Ο ένας οδηγεί στο Βουτύρο (45 λεπτά πεζοπορίας) και ο άλλος οδηγεί στο Μικρό Χωριό (45 λεπτά πεζοπορίας).
Φτάνουμε στη διασταύρωση του Μεγάλου και Μικρού Χωριού. Στρίβοντας αριστερά και λίγο πριν μπούμε στο Μεγάλο Χωριό συναντούμε την όμορφη τοποθεσία του Αη-Θανάση με το ομώνυμο εκκλησάκι. Το χωριό αποτελείται από πολλά γραφικά δρομάκια και έχει έντονη τουριστική κίνηση. Λειτουργεί μουσείο Λαογραφικής Τέχνης. Στα όρια με το χωριό Ανιάδα υπάρχει η τοποθεσία Λακκώματα στην οποία βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μάχη της Καλιακούδας (28-08-1823). Επίσης αξιόλογη διαδρομή για πεζοπορία και οδήγηση είναι αυτή που οδηγεί στο καταφύγιο της Καλιακούδας. Από εκεί μπορούμε πεζοί είτε να προσεγγίσουμε την ψηλή κορφή της Καλιακούδας (2.101 υψόμετρο), είτε το χωριό Ανιάδα ή την τοποθεσία Πανταβρέχη.
Αν στρίψουμε δεξιά πάμε για το Μικρό Χωριό που χτίστηκε βάση τουριστικού σχεδίου ορεινού χωριού και το συναντάμε δύο χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο Παλιό Μικρό Χωριό όπου ένα τεράστιο τμήμα του βουνού κατολίσθησε το Νοέμβριο του 1962. Υπάρχει μουσείο που μπορείτε να επισκεφτείτε. Από την πλατεία του χωριού συνεχίζουμε στο χωματόδρομο είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητο για να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αη-Σώστη από το οποίο μπορούμε να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα.
Επιστρέφοντας στο δρόμο προς τον Προυσό περνάμε από τον Γαύρο (συνοικισμός Μεγάλου Χωριού) και από εκεί φτάνουμε στο ‘Σπίτι του Ποταμού’ όπου μπορούμε να δούμε το ‘Τύπωμα της Παναγίας’, μια τρύπα στην απέναντι βουνοκορφή από όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο δρόμο της για το Μοναστήρι. Λίγο πιο κάτω υπάρχει το εικόνισμα όπου βρίσκονται τα ‘Πατήματα της Παναγίας’. Τέλος λίγο πριν φτάσουμε στον Προυσό περνάμε από την τοποθεσία ‘Κλειδί’.
Φτάνοντας στον Προυσό συναντούμε τους πύργους του Καραϊσκάκη και μετά θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 829 – 842 μετά Χρήστου και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Η πρώτη πενηνταετία του 9-του αιώνα έχει καθιερωθεί ως χρόνος ίδρυσης.
Στο Μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο. Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές και πυρπολήθηκε από πολλούς επιδρομείς με τελευταίους τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου 1944. Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε το ρολόι του μοναστηριού που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα μικρό λοφίσκο, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι και είναι χτισμένο το 1754. Νότια των Αγίων Πάντων σώζεται ως σήμερα το περίφημο “Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων”, σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων. Στο Προυσό αξίζει ακόμα να δούμε τη ‘Μαύρη Σπηλιά’ που βρίσκεται στην απέναντι άκρη του χωριού, προς το χωριό Τόρνος, και απέχει από το δρόμο μισή ώρα με τα πόδια.

Χελιδόνα – Βελούχι// Ε.Ο.Σ. Αθηνών. Το 4ημερο 06,07,08,09/01/2011 ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών πραγματοποίησε ορειβατική δραστηριότητα στον Τυμφρηστό, την Χελιδώνα κ’ το Κουμπί.

Πρότασης Διαδρομών: Δεύτερη Διαδρομή

Καρπενήσι – Στεφάνι – Σελλά – Φιδάκια – Αγία Βλαχέρνα – Παπαρούσι – Καλεσμένο – Μαραθιάς – Ανατολική Φραγκίστα – Δυτική Φραγκίστα – Άγιος Γεώργιος – Παλαιοχώρι – Νεοχώρι – Επισκοπή

Ακολουθούμε το δρόμο που οδηγεί στο Αγρίνιο. Αφού έχουμε διανύσει 8 χλμ. μπορούμε να στρίψουμε αριστερά και να κατευθυνθούμε προς Στεφάνι, Σελλά, Μηλιά (συνοικισμός των Σελλών) , Φιδάκια, Αγία Βλαχέρνα. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομή προς τα χωριά αυτά μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα της τεχνητής λίμνη των Κρεμαστών.
Τα Φιδάκια είναι ίσως το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας όσον αφορά λειτουργικότητα, δομή και οικιστική εμφάνιση, πέτρινα σπίτια, καλντερίμια, πλακόστρωτοι δρόμοι. Εδώ φημολογείται ότι βρισκόταν η αρχαία Οιχαλία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου. Κοντά στο χωριό, στην περιοχή ‘Καστρί’ υπάρχουν ίχνη φρουρίου και ανεκμετάλλευτα αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Φεύγοντας από το χωριό προς Αγία Βλαχέρνα και μετά από 3 χλμ. χωματόδρομου βρίσκεται η τοποθεσία ‘Τσαγκαράλωνα’ σημείο από το οποίο η θέα στη λίμνη των Κρεμαστών είναι πανοραμική. Ο χώρος αυτός είναι διαμορφωμένος και υπάρχει βρύση και παγκάκια σχηματισμένα από μεγάλες πέτρες.
Συνεχίζουμε για το χωριό Αγία Βλαχέρνα. Η διαδρομή για το χωριό είναι πανέμορφη (χωματόδρομος). Οι συνοικισμοί του χωριού (Βαμβακιές, Αμπέλια) βρίσκονται κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών. Αξιοσημείωτη τοποθεσία φυσικής ομορφιάς ‘Παλιογωνιά – Χελιδόνα’ 1500-μέτρα υψόμετρο. Κοντά στο χωριό υπάρχουν ερείπια αρχαίου κάστρου.
Επιστρέφουμε στο κεντρικό δρόμο συνεχίζοντας την κατεύθυνσή μας προς τα δυτικά και συναντάμε στα αριστερά μας τον χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό Παπαρούσι με το ναό της Αγίας Παρασκευής (1885) και με το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Επόμενο χωριό το Καλεσμένο με Βυζαντινά ευρήματα, λείψανα φρουρίου και ανεξερεύνητοι αρχαίοι τάφοι βρίσκονται στον οικισμό Αρωνιάδα. Νοτιοδυτικά των οικισμών κυλάει ο ποταμός Μέγδοβας στον οποίο πραγματοποιούνται δραστηριότητες canoe, kayak και rafting.
Φτάνουμε στη σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα ή Ταυρωπού. Περνώντας τη γέφυρα αρχίζουμε την άνοδο, στην αρχή της οποίας υπάρχει δρόμος που πάει δεξιά και οδηγεί στο γεφύρι της Βίνιανης. Λίγο πριν φτάσουμε στην Ανατολική Φραγκίστα θα περάσουμε την παράκαμψη στα αριστερά του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στους οικισμούς του Μαραθιά. Αμέσως μετά βρίσκουμε την τοποθεσία ‘Σωτήρα’. Στο σημείο αυτό μπορούμε να επισκεφτούμε το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του. Ο ναός ανακαινίσθηκε το 1725.
Μετά από 4 χιλιόμετρα βρίσκουμε τη Δυτική Φραγκίστα ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Νομού. Αποτελεί σταυροδρόμι για τη δυτική Ευρυτανία. Λίγο πριν προσεγγίσουμε τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών συναντάμε τα χωριά Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι. Και τα τρία αυτά χωριουδάκια βρίσκονται σε μια από τις ομορφότερες πανοραμικές τοποθεσίες της Ευρυτανίας με θέα τη λίμνη των Κρεμαστών.
Επόμενο χωριό η Επισκοπή η οποία βρίσκεται μεταξύ των χωριών που καλύφθηκαν από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών. Στην Επισκοπή βρίσκονταν ένα από τα μεγαλύτερα Βυζαντινά μνημεία της Ελλάδος, ο Ναός της Επισκοπής, που ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Ο Βυζαντινός αυτός ναός έργο του 8ου αιώνα και υπήρξε έδρα Επισκοπής, το πιο πιθανό της Επισκοπής.
Το μεγάλο αυτό βυζαντινό μνημείο έπαψε να υπάρχει λόγω του κατασκευασθέντος υδροηλεκτρικού φράγματος Αχελώου το 1963. Ένα σπουδαίο έργο 1200 και πλέον χρόνων χάθηκε. Ευτυχώς όμως διασώθηκαν οι σπάνιες και σπουδαίες τοιχογραφίες του που σήμερα φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών και είναι διαδοχικά του 8-του, 9 του, 11-του και 13-του αιώνα. Η λίμνη αυτή άρχισε να γεμίζει το 1965 με τα νερά των ποταμών Αχελώου, Ταυρωπού (Μέγδοβα) και Αγραφιώτη. Γύρω από τη λίμνη δημιουργήθηκε υδροβιότοπος ενώ λειτουργεί ιχθυοπαραγωγική μονάδα με κυπρίνους και πέστροφες. Η γέφυρα της Επισκοπής οδηγεί στην αντίπερα όχθη της λίμνης, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Καλιακούδα και Πέριξ-Ευρυτανία Αύγουστος 2011. Όμορφες δασικές διαδρομές στην Καλιακούδα και στα πέριξ αυτής.

Πρότασης Διαδρομών: Τρίτη Διαδρομή

Καρπενήσι – Βίνιανη – Κερασοχώρι – Μάραθος – Μοναστηράκι – Επινιανά – Άγραφα – Τρίδενδρο – Τροβάτο – Βραγγιανά – Άγραφα

Στο δρόμο για Αγρίνιο και αφού περάσουμε τη σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα στρίβουμε δεξιά στη διασταύρωση προς Βίνιανη. Στο χωριό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου 18-ου αιώνα. Σημαντικό και Ιστορικό μνημείο το μουσείο της Παλιάς Βίνιανης. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το παλιό μονότοξο γεφύρι στο Μέγδοβα.
Συνεχίζουμε για Κερασοχώρι το οποίο είναι κεφαλοχώρι που συγκεντρώνει την κίνηση όλων των γύρω χωριών και τη Κρέντη που αποτελεί κέντρο στην διαδρομή προς τα ’γραφα. Από εδώ ξεκινάει ο χωματόδρομος ο οποίος συνεχίζεται σε όλο το Δήμο Αγράφων.
Πρώτο χωριό του Δήμου ο Μάραθος. Η παλιά ονομασία είναι Μύρεση. Είναι η γενέτειρα του Κατσαντώνη 1776-1809. Η δεσπόζουσα θέση της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών προσελκύει πολλούς προσκυνητές και ορειβάτες. Κτίστηκε το έτος 1771 και έχει πολλές αγιογραφίες του 17-μου αιώνα. Ορειβατικές διαδρομές είναι προς: το νερόμυλο που λειτουργεί, την θέση Βελή, τον Αι Λιά.
Επόμενο χωριό το Μοναστηράκι. Είναι εύκολη η πρόσβαση αφού απέχει από τον κεντρικό δρόμο 3 χλμ. Σε μιάμιση ώρα από το χωριό βρίσκεται η βρύση και η σπηλιά του ήρωα Κατσαντώνη. Φυσικά μνημεία οι πηγές του χωριού, η βρύση Μοσχολή, η υπόγεια σπηλιά στο Σύχνικο. Ορειβατική διαδρομή ή με 4Χ4 είναι: Μοναστηράκι – Φτέρη 12 χλμ.
Συνεχίζουμε για Επινιανά. Βρίσκεται στην επιβλητικότερη θέση οροπεδίου με θέα το φαράγγι του Αγραφιώτη. Ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία έχει το Μοναστήρι – Κρυφό Σχολειό της Παναγίας Στάνας που χρονολογείται από το 1550. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού από το 1890 είναι μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης. Ορειβατική διαδρομή 2 ωρών περίπου είναι: Επινιανά – Φαράγγι Ασπρόρεμα, υψίστου φυσικού κάλλους και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, έχει δε προταθεί για το Natura 2000. Στο ρέμα αυτό ευδοκιμούν οι άγριες πέστροφες. ’λλη διαδρομή το φαράγγι: Ανηφόρα – Φτέρη από την πέτρινη γέφυρα – καμάρα της Τζώρτιας.
Επόμενη στάση στο χωριό ’γραφα. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια. Ήταν το επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων από το Βυζάντιο 741 μετά Χριστού. μέχρι σήμερα. Οργανωμένο χωριό με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες, παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Μπορούμε να επισκεφθούμε: την μεγάλη πλατεία με τα 10 αιωνόβια πλατάνια, την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου από το 1900 στο κέντρο του χωριού, την μεταβυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε το 1610 έχει ολόπλευρες τοιχογραφίες (η εκκλησία αυτή μετακινήθηκε ολόκληρη χωρίς να πάθει ζημιά, όταν το 1887 είχε βουλιάξει το χωριό στο σημείο αυτό), την μεταβυζαντινή εκκλησία Παναγία από το 1650 που είναι στο Κεφαλάρι – καραούλι του χωριού, το πέτρινο γεφύρι – καμάρα από το 1650 1,5 χλμ. πριν το χωριό.
Στον όμορφο οικισμό Σάικα (40 χλμ. από Καρδίτσα) βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τοιχογραφίες από το 1641. Άλλα ορειβατικά μνημεία είναι: το φαράγγι Τρύπα του Αγραφιώτη που είναι στο Natura 2000, το φαράγγι Χοντέικα, η θέση Βελή όπου ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βελή Γκέκα το 1807, οι πολεμίστρες του Κατσαντώνη στο Βουϊδόρεμα Χρύσως, το μνημείο του εμφυλίου πολέμου στη Νιάλα, το Μουμτζέλι παλιό κάστρο – καραούλι, το βουνό Κουκουρούντζος.
Συνεχίζουμε Βόρεια του Νομού στο χωριό Τρίδενδρο. Συναρπαστική ορειβατική διαδρομή 10 χλμ. (και με 4Χ4) είναι: από Τρίδενδρο – Γιαννίτσαρη – Ντελιδίμη – Ασπρόρεμα. Φυσικό μνημείο το ‘πλάτανος σπίτι’ και το πέτρινο γεφύρι – καμάρα κοντά στο ‘χάνι του Άγγελου’.
Άλλο ένα παραδοσιακό Αγραφιώτικο χωριό είναι το Τροβάτο. Παλιό ιστορικό και κτηνοτροφικό χωριό με 4 οικισμούς. Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται ενδιαφέρουσες εικόνες. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας (1644). Ιστορικό μνημείο η Σπηλιά του Καραϊσκάκη και φυσικό μνημείο η ‘πιασμένη γης’. Ορειβατική διαδρομή και για 4Χ4 είναι: από Τροβάτο – Φτερούσιο – Γιαννίτσαρη – Ντεληδήμι (υψόμετρο 2154 μ.).
Τελευταίο χωριό της διαδρομής μας τα Βραγγιανά. Ιστορικό χωριό και ονομαστό από την άνθηση των γραμμάτων την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το 1661-1705 λειτούργησε το Ελληνομουσείο Αγράφων – Σχολή της Γούβας, Πανεπιστήμιο της εποχής. Τότε υπήρχαν 24 εκκλησίες, σήμερα σώζονται μόνο 3 που συγκεντρώνουν πολλούς προσκυνητές. Η Αγία Παρασκευή με τοιχογραφίες από το 1605, ο Άγιος Ιωάννης από το 1647, Άγιος Δημήτριος από το 1661.

Πορεία προσκύνημα στην Παναγία Προυσιώτισσα με τα πόδια από το παλιό μονοπάτι των προσκυνητών. Σάββατο 1 Αυγούστου 2009. Συμμετέχουν φίλοι από τα γειτονικά χωριά Αργυρό πηγάδι, Νεροχώρι και Δρυμώνα.

css.php