Καρπενήσι: Περιοχές Φυσικού Κάλλους

Όποια εποχή του χρόνου και αν επισκεφτεί κανείς το ξακουστό, αλλά και συνάμα τόσο γραφικό Καρπενήσι, θα αισθανθεί να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο ανακαλύπτοντας μοναδικές ομορφιές και υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων, που έκαναν και κάνουν τούτο τον τόπο ξεχωριστό. Αμφιθεατρικά χτισμένη μέσα στα έλατα, η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας ακουμπά στη ρίζα του Τυμφρηστού και απολαμβάνει μαγευτικές εικόνες της Ποταμιάς, του Καρπενησιώτη, των μικρών γραφικών οικισμών που είναι σκαρφαλωμένοι στις δασωμένες πλαγιές της Καλιακούδας και της Χελιδώνας, με τις στεφανωμένες από τα σύννεφα κορυφές τους.

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται ο λόφος του Αγίου Δημητρίου, από την κορυφή του οποίου μπορεί κανείς να απολαύσει την εντυπωσιακή εικόνα ολόκληρης της πόλης του Καρπενησίου ανάμεσα στα ψηλά βουνά και τα απέραντα δάση. Πιθανολογείται πως στην κορυφή του λόφου υπήρχε κάστρο και ίσως να βρισκόταν εδώ η ακρόπολη αρχαίου οικισμού, όπως φανερώνουν τα πήλινα ευρήματα στην περιοχή.

Μια ακόμα καταπληκτική τοποθεσία σε απόσταση αναπνοής από το Καρπενήσι είναι το Κεφαλόβρυσο, πνιγμένο μέσα στα θεόρατα πλατάνια. Εδώ, τη νύχτα της 8ης Αυγούστου του 1823 σκοτώθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21 Μάρκος Μπότσαρης. Στην πανέμορφη αυτή τοποθεσία, ο δήμος έχει δημιουργήσει αναψυκτήριο, παιδική χαρά, χώρους άθλησης και μονοπάτια μέσα στο υπέροχο δάσος.

Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο, συναντάμε την πλατεία Κατσαντώνη, όπου κυριαρχεί ο ανδριάντας του ήρωα κλεφταρματολού, που ατενίζει τα υπερήφανα βουνά της Ευρυτανίας, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται πάρκο με τονανδριάντα οτυ δολοφονημένου βουλευτή Ευρυτανίας (1989) Παύλου Μπακογιάννη.

Αν δεν θέλουμε να απομακρυνθούμε πολύ από το Καρπενήσι, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, μπορούμε να κινηθούμε προς τον Άγιο Νικόλαο και τη Μυρίκη τις ιστορικές και πολύ γραφικές Κορυσχάδες, το Βουτύρο και τον Άγιο Ανδρέα. Οδηγώντας προς τα βόρεια του νομού θα επισκεφθούμε το Στένωμα και το Παυλόπουλο με το γραφικό οικισμό της Παπαδιάς, ενώ ακολουθώντας τη δυτική κατεύθυνση θα συναντήσουμε τα όμορφα χωριά Καλεσμένο και Παπαρούσι. Μας απομένει η νότια και υπέροχη διαδρομή που θα μας οδηγήσει στα χωριά Σελλά, Φιδάκια και Αγία Βλαχέρνα. Αυτή η διαδρομή οδηγεί στη λίμνη των Κρεμαστών και προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα. Στο δρόμο μεταξύ των χωριών Φιδάκια και Άγια Βλαχέρνα αξίζει να κάνουμε μία στάση στην τοποθεσία Τσαγκαράλωνα απ’όπου η θέα προς τη Λίμνη είναι μαγευτική. Στο Καρπενήσι μπορεί κανείς να απολαύσει τη διαμονή του όλο το χρόνο αφού αφθονούν προτάσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εκτός από τα πολλά μονοπάτια και τις ορειβατικές διαδρομές για τις οποίες προσφέρεται το Βελούχι, ο επισκέπτης θα απολαύσει το σκι στο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού. Ακόμα όμως και αν δεν είναι κανείς θιασώτης της άθλησης, αξίζει να απολαύσει την ανάβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο όπου εκεί θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει έναν καφέ ή ποτό στους φροντισμένους χώρους των σύγχρονων τουριστικών εγκαταστάσεων. Τα ποτάμια και τα φαράγγια της περιοχής προσφέρονται για μία ακόμη σειρά εναλλακτικών δραστηριοτήτων και είναι από τα πιο δημοφιλή της ηπειρωτικής Ελλάδας για τους φίλους των σπορ.

Στό βόρειο τμήμα της πόλης και ανηφορίζοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια (η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη των 11 χλμ.), αξίζει μια στάση στην τοποθεσία “Συμπεθερικό”. Πρόκειται για μια μεγάλη σειρά από πέτρες που στην κυριολεξία χωρίζουν στα δύο τη βουνοπλαγιά και ο μύθος θέλει να αποτελεί μια ανθρώπινη νυφική πομπή που πέτρωσε όταν η μάνα της νύφης την καταράστηκε επέιδή φεύγοντας από το σπίτι πήρε μαζί της όλα τα υπάρχοντα της οικογένειας.

Για το τέλος της ξενάγησής μας, αφήσαμε την λίμνη Kρεμαστών. Kοντά στη συμβολή του ποταμού Aχελώου με τους παραπόταμους του Aγραφιώτη και Mέγδοβα, σχηματίστηκε το 1965, η τεχνητή λίμνη Kρεμαστών, εντός της οποίας καταποντίστηκαν χωριά, τόσο του νομού Eυρυτανίας όσο και του νομού Aιτωλοακαρνανίας. Aποτελεί δε, το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Eυρώπης. H χωρητικότητα της είναι 4.700.000.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή 11 φορές μεγαλύτερη από την λίμνη του Mαραθώνα. Η σπουδαιότητα της λίμνης σχετίζεται, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης της γύρω περιοχής, και με την αύξηση της βιοποικιλότητας του τόπου και την χρήση της από τα μεταναστευτικά πουλιά σαν ενδιάμεσος σταθμός.

css.php