Καρπενησι

Καρπενήσι

Τουριστικός Οδηγός Καρπενήσι Ευρυτανίας

Τουριστικός Οδηγός Καρπενήσι Ευρυτανίας

Ταξιδιωτικές πληροφορίες

Το Καρπενήσι είναι μια μικρή πόλη στην καρδιά της Ρούμελης κτισμένη σε υψόμετρο 960 μ., στους πρόποδες του πελώριου όγκου του Τυμφρηστού του οποίου η ψηλότερη κορφή, το πολυτραγουδισμένο Βελούχι φτάνει τα 2315 μ. Έχει πλούσιες και περίσσιες φυσικές ομορφιές, με τα βουνά τριγύρω να του χαρίζουν το αρειμάνιο μεγαλείο με τις αστραφτερές βουνοκορφές και τα πανύψηλα ελάτια τους.

Αυτά τα ξακουστά βουνά, που συνδέονται τόσο πολύ με την ηρωική ιστορία της πατρίδας μας, είναι εκείνα που δίνουν στο Καρπενήσι όλο το λεβέντικο και περήφανο μεγαλείο που το χαρακτηρίζει. Μπροστά της ξανοίγεται η κοιλάδα της Ποταμιάς του Καρπενησιώτη για να χαθεί λίγο πιο κάτω ανάμεσα στα δυο πανύψηλα βουνά την Καλιακούδα και τη Χελιδόνα.

Ο Καρπενησιώτης που πηγάζει από τη Ράχη Τυμφρηστού, στα όρια Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, διασχίζει την Ποταμιά και προσπαθώντας να χωρίσει τα δυο βουνά που την περιβάλλουν, δημιουργεί το περίφημο «Κλειδί» και καταλήγει να σμίξει στα Διπόταμα του Προυσού με τον Κρικελλιώτη για να φτάσουν μαζί στη λίμνη των Κρεμαστών.

Αν και ο Καρπενησιώτης επιμελητής αρχαιολογίας και ζωγράφος Αθανάσιος Ιατρίδης (1798-1866), τοποθετεί τη σύσταση της πόλης περί τον 13ο αιώνα, η αρχική του παρουσία δεν μας είναι γνωστή.Το χτίσιμό του υπολογίζεται στη Βυζαντινή εποχή, περί τον 8ο αιώνα, που πιθανόν είχε άλλη ονομασία. Τότε φαίνονται οι γύρω του αγροτοποιμενικοί οικισμοί (Μεσοχώρας, Μεσαμπελιάς, Μαγκλάνας, Λυκούρεσης, Πέτρας και άλλων), συγκεντρώθηκαν σιγά σιγά στη σημερινή υπήνεμη θέση όπου παρέμειναν και από τον 15ο αιώνα παρουσιάζει πρωτεύοντα ρόλο.

Σημαντικό πόλο έλξης τουριστών στο Καρπενήσι παρουσιάζουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχιού, η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, η περιοχή των Αγράφων και άλλες περιοχές με οικοτουριστικό ενδιαφέρον. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού από υπαίθριες δραστηριότητες που μπορεί να προγραμματίσει κανείς στην περιοχή, όπως ορειβασία, σκι, κατάβαση ποταμών, τοξοβολία, ορειβατική ποδηλασία, παρατήρηση της φύσης κ.ά.

Το άγριο πανέμορφο και καθαρό φυσικό περιβάλλον όλης της Ευρυτανίας και τα σημαντικά της ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία την κατατάσσουν μεταξύ των πλέον τουριστικών ορεινών περιοχών της χώρας μας.

ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ – ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Μερος 1
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=raAP3KFD5uo&feature=related]

Πληροφορίες  – Πώς θα πάτε – Πρόσβαση στο Καρπενήσι

Στο Καρπενήσι μπορεί να φτάσει κάποιος από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κ.α., χρησιμοποιώντας εκτός από το ιδιωτικό μέσο μετακίνησης και με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Νομού Ευρυτανίας (άμεσα). Επίσης, αν φτάσει στη Λαμία με το τρένο ή και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Νομού Φθιώτιδας.
Από Aθήνα μέσω της Eθνικής Oδού Aθηνών-Λαμίας. Συνολική απόσταση 294 χλμ. Από Λαμία μέσω των παρακάτω τοποθεσιών: Λιανοκλάδι, Kαστρί, Mάκρη, Mακρακώμη, Bίταλη, Πτελέα, Nεοχωράκι, Άγιος Γεώργιος, Tυμφρηστός, Pάχη Tυμφρηστού, Άγιος Nικόλαος. Συνολική απόσταση 78 χλμ.
Από Θεσσαλονίκη μέσω της Eθνικής Oδού Θεσσαλονίκης-Λαμίας. Συνολική απόσταση 368 χλμ. Aπό Aγρίνιο μέσω των παρακάτω τοποθεσιών: Ποταμούλα, Άγιος Bλάσιος, Kαραμαναίικα, Xούνη, Γέφυρα Eπισκοπής, Δυτική Φραγκίστα, Aνατολική Φραγκίστα, Kαλεσμένο. Συνολική απόσταση 111 χλμ.
Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο, σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει κατατοπιστική σήμανση.

ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Μερος 2

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3RK4rlCHiGI&feature=related]

Πληροφορίες σχετικά με την Ευρυτανία

Ο νομός Ευρυτανίας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι. Ο νομός είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένος από βουνά, συμπεριλαμβανομένων του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού στα νότια και ποτάμια, συμπεριλαμβανομένων του Αχελώου στα δυτικά, του Αγραφιώτη και του Μέγδοβα στα ανατολικά που εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι ένας από τους λιγότερο κατοικημένους νομούς στην Ελλάδα. Ο νομός συνορεύει με την Αιτωλοακαρνανία στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια (δυτικά πάνω από τον Αχελώο ποταμό), με την Καρδίτσα στα βόρεια, και με τη Φθιώτιδα στα ανατολικά.

Ο Νομός Ευρυτανίας, κατεξοχήν ορεινός, βρίσκεται στο κέντρο της Ελληνικής επικράτειας. Χαρακτηριστικά του, τα πανύψηλα ελατοσκεπή βουνά και οι πλούσιες σε νερά πηγές, το σχετικά ήπιο κλίμα, με πολλά χιόνια τον χειμώνα και δροσερά καλοκαίρια. Το Ευρυτανικό αλπικό τοπίο, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, στον τουρίστα, στον περιηγητή.

Τον χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου, λειτουργεί με πίστες όλων των βαθμίδων. Διαθέτει πίστες για αρχάριους, αλλά και ζόρικες για τους κολλημένους της αδρεναλίνης. Το βράδυ ξεκινάει με έναν περίπατο στους χιονισμένους δρόμους της πόλης και των χωριών, ύστερα φαγητό δίπλα στα τζάκια των ταβερνών και στη συνέχεια διασκέδαση με ποτά και μουσική.

Ευρυτανία: Αξιοθέατα

Στην Ευρυτανία υπάρχουν πολλά σημαντικά φυσικά, ιστορικά, θρησκευτικά μνημεία και τοποθεσίες που καταγράφουν τη διαδρομή της και τα γεγονότα στο πέρασμα των αιώνων. Tο πανέμορφο, καθαρό φυσικό περιβάλλον της περιοχής και η καθοριστική συμβολή της στην ιστορική πορεία της πατρίδας μας, την κατατάσσουν μεταξύ των πλέον αξιόλογων ορεινών τόπων της χώρας. Πανύψηλα βουνά, ορμητικά φιδογυριστά ποτάμια, απότομες χαράδρες, μια πανέμορφη τεχνητή λίμνη, απέραντα ελατοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χωριά χωμένα ανάμεσα στα βουνά με φυσική ομορφιά που παραμένουν πιστά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.
Η Μονή Προυσού είναι ένα από τα λίγα μοναστηριακά σύνολα που σώζονται στην περιοχή Ευρυτανίας. Αποτελείται από το καθολικό μέρος και από μία πτέρυγα κελλιών. Το καθολικό του τιμάται στην Παναγία Προυσιώτισσα, είναι ναός σταυροειδής με τρούλλο και χρονολογείται στα 1754. Στα δυτικά διασώζεται κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι, ενώ οι τοιχογραφίες που φιλοτέχνησαν οι ζωγράφοι Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου χρονολογούνται στα 1785. Στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική δυτική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υφίστανται δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης που χρονολογείται στα 1810. Πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες στο καθολικό, όπως και εργασίες συντηρήσεως των τοιχογραφιών. Σήμερα λειτουργεί ως μονή.

ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Μερος 3

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XN53GZ6h5-k&feature=related]

Αξίζει να δείτε

Τη Βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Τριάδας: Είναι η Μητρόπολη της πρωτεύουσας του νομού και ανακαινίστηκε το 1645 από τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό. Στον ίδιο χώρο λειτούργησε Ανώτερη Σχολή Γραμμάτων κατά την Τουρκοκρατία, για περισσότερα από 150 χρόνια. Η εκκλησία βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, η οποία είναι μαρμαροστρωμένη σε κύκλο, όπου αναγράφονται οι παλιοί δήμοι και υπάρχει ο ανδριάντας του Μάρκου Μπότσαρη, (ο οποίος στήθηκε το 1925).
Το Λόφο Αγίου Δημητρίου: Πιθανολογείται πως στην κορυφή του υπήρχε κάστρο και ίσως να βρισκόταν σε αυτόν η ακρόπολη κάποιου αρχαίου οικισμού αφού έχουν ανακαλυφθεί πήλινα ευρήματα. Τα παλιά χρόνια ο λόφος ονομαζόταν «Παλαιόκαστρο» και από την κορυφή του λόφου φαίνεται ολόκληρο το Καρπενήσι και η θέα είναι μοναδική.
Το Κεφαλόβρυσο: Μια καταπληκτική τοποθεσία, χωμένη μέσα στο πράσινο των πλατανιών. Στο σημείο αυτό, τη νύχτα της 8ης Αυγούστου του 1823, σκοτώθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, Μάρκος Μπότσαρης και απέχει μόλις 2,5χλμ. από το Καρπενήσι.
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης: Βρίσκεται στις Κορυσχάδες, όπου εδώ τον Μάιο του 1944 συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο. Το Μουσείο στεγάζεται στο Σχολείο του χωριού, απέχει μόλις 6χλμ. από το Καρπενήσι και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μουσεία Ευρυτανίας

Μουσείο Καρπενησίου: Εκεί εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου Τσάτσου και σπάνιοι χάρτες που δωρίστηκαν στο Μουσείο από την οικογένεια Τσάτσου.
Λαογραφικό μουσείο Μεγάλου Χωριού: Φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας και απέχει μόλις 14χλμ. από το Καρπενήσι.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων: Το Μουσείο είναι διατηρητέο μνημείο του δημοτικού σχολείου του χωριού και εδώ λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή.
Μουσείο στο Παλιό Μικρό Χωριό: Στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού και αποτελείται από τρεις αίθουσες στις οποίες εκτίθεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την κατολίσθηση του χωριού το 1963, φωτογραφικό υλικό και εκθέματα από την αντίσταση, κομμάτια από το τυπογραφείο που υπήρχε, συγγράμματα της εποχής, παραδοσιακές στολές, αντικείμενα λαογραφικής τέχνης, αρχαία εκθέματα, κεραμικά κ.α. Η αποστασή του από το Καρπενήσι είναι μόλις 16χλμ.
Μουσείο Μοναστηρίου Προυσσού: Φιλοξενεί βιβλία του 15ου και 16ου αιώνα, χειρόγραφους κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που ίσως να ήταν του Καραϊσκάκη και πολλά άμφια.

ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Μερος 4

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gvQBj2no4HE&feature=related]