Οδοιπορικα

Οδοιπορικά

Καρπενήσι - Karpenisi

Καρπενήσι! Η Ελβετία της Ελλάδας…

Το Καρπενήσι είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βελούχι ή Τυμφρηστός, το οποίο με ύψος 2.315 μέτρων δεσπόζει πάνω από την πόλη. Σήμερα ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 9.000 περίπου μόνιμους κατοίκους και αποτελεί την έδρα τόσο του Δήμου Καρπενησίου όσο και του Νομού Ευρυτανίας, του πιο ορεινού της χώρας μας. Η οποία Ευρυτανία αποκαλείται συχνά “Η Ελβετία της Ελλάδας”. Και τούτο διότι η φύση προίκισε αυτήν τη Ρουμελιώτικη γωνιά με πανύψηλα ελατοσκέπαστα βουνά, βαθιά φαράγγια, άφθονα τρεχούμενα νερά και απέραντα καταπράσινα δάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, του 1991, η περιοχή της Ευρυτανίας, άρα και το Καρπενήσι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές (καθαρότητα περιβάλλοντος) του κόσμου. Εδώ έζησε ο λογοτέχνης και κριτικός Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που έγραψε το πασίγνωστο βιβλίο “Τα Ψηλά Βουνά”. Το Καρπενήσι απέχει από την Αθήνα 293 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 368 χιλιόμετρα.

Το ταξίδι στο Καρπενήσι ξεκινάει βγαίνοντας από το τούνελ του Τυμφρηστού, μήκους 1.380 μέτρων. Αφού βγείτε από τη σήραγγα θα βρείτε μια ευθεία περίπου 3 χιλιομέτρων (οι ντόπιοι λένε ότι είναι η μεγαλύτερη ευθεία σε όλο το νομό). Μετά από αυτά τα 3 χιλιόμετρα έχετε τρεις επιλογές: δεξιά μπαίνετε στο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στην καινούρια συνοικία του Ξηριά και στη συνέχεια στο μονόδρομο της Ζηνοπούλου που σας βγάζει στην κεντρική πλατεία (αυτή είναι άλλωστε και η παλιά είσοδος στην πόλη), αν συνεχίσετε ευθεία θα περάσετε τον “περιφερειακό”, ένα καινούριο κομμάτι μήκους ακόμη 3 χιλιομέτρων που παρακάμπτει την πόλη, περνάει πίσω από το λόφο του Αγίου Δημητρίου και σας βγάζει κατευθείαν κοντά στο Κεφαλόβρυσο, στο δρόμο για την Ποταμιά (Κορυσχάδες, Μικρό Χωριό, Μεγάλο Χωριό κλπ.), ενώ αν πάτε αριστερά θα ανηφορίσετε για 4 χιλιόμετρα μέσα στα έλατα μέχρι να φτάσετε στο χωριό Μυρίκη, ένα καταπράσινο φυσικό μπαλκόνι, το ιδανικότερο σημείο για να αγναντέψεις το Καρπενήσι και το Βελούχι.

Το Καρπενήσι διαθέτει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα χειμερινά σπορ. Στο Βελούχι, πέρα από τις γνωστές χιονοδρομικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν και πλαγιές που μπορεί κανείς να απολαύσει το σκι εκτός πίστας. Επίσης η περιοχή του Καρπενησίου προσφέρει μαγικές στιγμές στους λάτρεις του canyoning (κατάβαση φαραγγιών), της ορεινής ποδηλασίας και του rafting. Ποτάμια με όλων των ειδών τις δυσκολίες προσφέρονται για Καγιάκ. Στα νερά του Αχελώου ποταμού, αλλά και στη λίμνη των Κρεμαστών απολαμβάνει κανείς rafting , σε γοργά αλλά και ήρεμα νερά. Στα εντυπωσιακά φαράγγια που σχηματίζονται από τα ποτάμια μπορεί κανείς να επιδοθεί σε canyoning (κατάβαση φαραγγιών). Η πόλη του Καρπενησίου διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον επισκέπτη. Στην πλατεία, όπου αποτελεί την καρδιά της πόλης, με το “αθάνατο νερό” και τους ιστορικούς πλατάνους της, βρίσκεται το άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, ο οποίος ανακαινίσθηκε το 1645. Κοντά στην πόλη βρίσκεται το Κεφαλόβρυσο, χώρος αναψυχής, “πνιγμένος” στο πράσινο, όπου εδώ σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης το 1823.
Απαραίτητη η επίσκεψη και στα ονομαστά μοναστήρια της Παναγιάς της Προυσιώτισσας και στην Τατάρνα, που κατακλύζονται κάθε χρόνο από χιλιάδες πιστούς. Το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί αρκετά και βοηθάει τον επισκέπτη να γνωρίσει όλες τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Κοντά στην πόλη του Καρπενησίου και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει γραφικά χωριά και πανέμορφες, κατάφυτες περιοχές της Ευρυτανίας. Μερικά πανέμορφα χωριά της περιοχής είναι: Άγιος Νικόλαος, Μυρίκη, Κορυσχάδες, Βουτύρο, Άγιος Ανδρέας κ.α.

Ο Άγιος Νικόλαος

Είναι ένα πανέμορφο, Ευρυτανικό χωριό που βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Ο Άγιος Νικόλαος φημίζεται για τα κάστανα, τα καρύδια και τα νόστιμα φασόλια που παράγει. Στην πλατεία υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στολίζει το χωριό από το 1887. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλές αξιόλογες τοποθεσίες και μνημεία όπως το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, η θέσεις Πλατανιάς, Κρανιά και Παλιάλωνα.

Μυρίκη

Είναι ένα μικρό χωριό ανάμεσα στα έλατα που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην κορυφή του χωριού η γραφική εκκλησία του Προφήτη Ηλία με παραδοσιακή βρυσούλα και χτιστά τραπέζια.

Οι Κορυσχάδες

Είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό με παλιά αρχοντικά, χτισμένο ανάμεσα σε έλατα, σε υψόμετρο 960 μέτρων σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι. Στις Κορυσχάδες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα παλιά αρχοντικά, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το πέτρινο σχολείο που λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Από τις Κορυσχάδες υπάρχουν κοντινοί προορισμοί άξιοι λόγου αλλά και επίσκεψης όπως η περιοχή Κουμάσια, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας, το φαράγγι Πάνταβρέχει, το πεδίο μάχης στα Κοκκάλια, το καστανόδασος του Άι-Νικόλα, την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και τα Άγραφα.

Το Βουτύρο

Είναι ένας όμορφος οικισμός με εξαιρετική θέα, χτισμένος πάνω σε μια πλαγιά και απέχει 7 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Στο Βουτύρο βρίσκεται η μεγαλύτερη, πέτρινη εκκλησία του νομού, η Αγία Παρασκευή. Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Ο Άγιος Ανδρέας

Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Εκεί υπάρχουν πολλά φυσικά αξιοθέατα όπως η Αστραπόβρυση και το Νεράκι. Είναι η γενέτειρα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Αθάνάσιο Καρπενησιώτη.

Επισκεφτείτε τα παρακάτω μουσεία:

Μουσείο Καρπενησίου

Εκεί εκτείθενται προσωπικά αντκείμενα των Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου Τσάτσου και σπανιοι χάρτες που δωρίστηκαν στο Μουσείο από την οικογένεια Τσάτσου.

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απέχει 14 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Το Μουσείο είναι διατηρητέο μνημείο του δημοτικού σχολείου του χωριού. Εκεί λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή.

Μουσείο στο Παλιό Μικρό Χωριό

Στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού και αποτελείται από τρεις αίθουσες. Διαθέτει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την κατολίσθηση του χωριού το 1963, φωτογραφικό υλικό και εκθέματα από την αντίσταση, κομμάτια από το τυπογραφείο που υπήρχε, συγγράμματα της εποχής, παραδοσιακές στολές, αντικείμενα λαογραφικής τέχνης, αρχαία εκθέματα, κεραμικά κ.α. Απέχει 16 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Μουσείο Μοναστηριού Προυσού

Φιλοξενεί βιβλία του 15 ου και 16 ου αιώνα, χειρόγραφους κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που ίσως να ήταν του Καραϊσκάκη και πολλά άμφια.

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Βίνιανης, το Μουσείο Μοναστηρίου Τατάρνας, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίστας, το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Τριάδας, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Τροβάτου και το Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας.

Καρπενήσι Φωτογραφίες

Δείτε επίσης τούς Τουριστικούς Οδηγούς για τις παρακάτω περιοχές:

ΑράχωβαΓαλαξίδιΔελφοίΦωκίδα.