Αγιος Δημητριος

Άγιος Δημήτριος Καρπενήσι

Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα εκκλησάκι (σύμβολο) για το Καρπενήσι. Βρίσκεται στον ομώνυμο λοφίσκο απέναντι απο το Καρπενήσι και είναι ορατό από ολα τα σημεία της πόλης. Χτίστηκε το 1886 από το Δημήτριο Σαφρά και είναι ένα πραγματικό στολίδι για το Καρπενήσι. Η παράδοση λέει πως ο λόφος ήταν τμήμα του Βελουχιού που κατολίσθησε στη θέση που βρίσκεται τώρα πριν από χιλιάδες χρόνια. Αναφέρεται πως στην κορυφή του υπήρχε κάστρο και ίσως να βρισκόταν σ’ αυτόν η ακρόπολη κάποιου αρχαίου οικισμού αφού κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί πήλινα ευρήματα. (Επίσης, στην ανατολικά πλευρά βρέθηκε κατά τη διάνοιξη του δρόμου στο λόφο, σπηλιά με σταλακτίτες, που κλείστηκε τότε για να ερευνηθεί αργότερα). Από την κορυφή του λόφου μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το Καρπενήσι στα πόδια του, μια θέα ονειρική, καθώς το Βελούχι φαίνεται να αγκαλιάζει προστατευτικά την πόλη.

 

Ο λόφος του Αγίου Δημητρίου είναι ίσως η ιδανικότερη τοποθεσία για να επισκεφτεί κανείς και να έχει μια συνολική εικόνα της πόλης του Καρπενησίου. Δεσπόζει στην αρχή της κοιλάδας της Ποταμιάς και από εκεί μπορεί να δει κανείς τα πάντα. Η ησυχία που επικρατεί, καθώς και η ομορφιά του τοπίου μπορούν να συνεπάρουν τον επισκέπτη και να τον φέρουν ακόμα πιο κοντά στην αίσθηση του Θείου και της Αρμονίας.
Τόσο κοντά στην πόλη, αλλά συνάμα και τόσο απομακρυσμένη από την φασαρία της, μια βόλτα στον μικρό λόφο απομονώνει τη ζωή από την καθημερινότητα και της δίνει μιαν άλλη διάσταση.

Το καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου Καρπενήσι

Το καμπαναριό και ο μικρός τρούλος απο το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου απεναντι από το Καρπενήσι