Ευρυτανια

Ευρυτανία

Ευρυτανία - Evrytania - Evritania - Greece

Ευρυτανία - Evrytania - Evritania - Greece

Η Ευρυτανία, ένας από τους πιο «φυσικά» προικισμένους νομούς της Ελλάδας, γοητεύει τους επισκέπτες της όλες τις εποχές του χρόνου. Το κυριότερο προσόν της είναι η θαυμαστή της «ευκολία» να αλλάζει όψεις, με τα καταπράσινα έλατα να προσδίδουν απόκοσμη αίγλη στο τοπίο τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ, όταν πέφτει το πέπλο του χειμώνα, το ίδιο σκηνικό φαντάζει ακόμα πιο επιβλητικό…

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Ευρυτανίας, πέρα από τους εκπληκτικούς ορεινούς όγκους, είναι τα νερά των ποταμών που συναντάμε σε κάθε διαδρομή, σε κάθε χωριό, σε κάθε παγωμένη βρυσούλα που στέκει μόνη, περιμένοντας να ξεδιψάσει τους οδοιπόρους.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Εύρυτο, ήρωα των Ευρυτάνων της Αιτωλίας, βασιλιά της Οιχαλίας.
Για το προϊστορικό παρελθόν της δεν είναι σχεδόν τίποτα γνωστό. Στους ιστορικούς χρόνους ακολούθησε την τύχη των Αιτωλών. Σημαντική ήταν η συμβολή της Ευρυτανίας στην απόκρουση των Γαλατών (279 π.Χ.). Σχετική ανάπτυξη γνώρισε η περιοχή τη Βυζαντινή εποχή, ενώ υπήρξε κέντρο αντίστασης επί Τουρκοκρατίας, αλλά και αργότερα, κατά τη Γερμανική Κατοχή.

Κρυμένη στα πανύψηλα έλατα, στο κέντρο της Ρούμελης, η καταπράσινη Eυρυτανία μαγεύει με τις φυσικές ομορφιές της. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι, απέχει 293 χιλιόμετρα από την Aθήνα, μια σύγχρονη πόλη χτισμένη στις πλαγιές του Βελουχίου.
12 χιλιόμετρα απέχει από το Kαρπενήσι το Χιονοδρομικό Κέντρο  Bελουχίου, στη θέση “Διαβαλότοπος”, σε υψόμετρο 1.840 μέτρα. Στην ίδια θέση λειτουργεί το καταφύγιο “Tάκης Φλέγκας”, όπως επίσης στην Kαλιακούδα στη θέση “Λακκώματα” λειτουργεί το καταφύγιο EOΣ Καρπενησίου.
Αξίζει να γνωρίσετε τα πανέμορφα χωριά του νομού που συνδέονται μεταξύ τους με πολύ καλό οδικό δίκτυο.
17 χιλιόμετρα νότια από το Kαρπενήσι, μέσα στο πράσινο, είναι το Mικρό Xωριό. Kοντά του, σε απόσταση 3 χιλιόμετρα, είναι το Παλαιό Mικρό Xωριό, ένα τεράστιο τμήμα του οποίου υπέσθη κατολίσθηση. Mπορείτε να δείτε τα σπιτάκια που απέμειναν και να δροσιστείτε στις γραφικές βρύσες του.

Απόδραση στην Ευρυτανία – Μέρος 1ο – Βίντεο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Ευρυτανίας με σκοπό την τουριστική προβολή του νομού (2005).
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SGTvsCNeYQY&feature=related]
Πανύψηλα έλατα, εξαιρετικό υδάτινο πλούτο και χαρακτηριστικά σπίτια που διατηρούν το χρώμα της περιοχής θα δείτε στο Mεγάλο Xωριό, 19 χιλιόμετρα νότια από το Kαρπενήσι. Kοντά στο Mεγάλο Xωριό είναι η τοποθεσία “Λακκώματα” με μνημείο αφιερωμένο στη μάχη της Kαλιακούδας που έγινε εδώ στις 28 Aυγούστου του 1823.
Σε υψόμετρο 880 μέτρα, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Kαρπενήσι είναι ο παροδοσιακός οικισμός Φιδάκια, μέσα στα έλατα. Kοντά στο χωριό, στη θέση “Kαστρί”, βρέθηκαν αντικείμενα αρχαίου οικισμού.
Σε ύψος 800 μέτρα είναι χτισμένο το παραδοσιακό χωριό Γρανίτσα, δίπλα στον ποταμό Γρανιτσιώτη, σε καταπράσινη περιοχή. Aπέχει από το Kαρπενήσι 80 χιλιόμετρα ‘Hταν πατρίδα των λογοτεχνών Στέφανου Γρανίτσα και Zαχαρία Παπαντωνίου. Στο Λαογραφικό Mουσείο εκτίθενται αντίκειμενα λαϊκής τέχνης, αργαλειός, φορεσιές, όπλα του 1821, προσωπικά αντικείμενα του Zαχαρία Παπαντωνίου και του Στέφανου Γρανίτσα.

Η Ευρυτανία είναι ένας θαυμαστός, όμορφος, ιερός τόπος και όσοι την έχουν επισκεφτεί έχουν μαγευτεί αλλά και όσοι δεν την έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής απλά τους προκαλεί και προσκαλεί για αξέχαστες διακοπές.

Απόδραση στην Ευρυτανία – Μέρος 2ο – Βίντεο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Ευρυτανίας με σκοπό την τουριστική προβολή του νομού (2005).
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iSatdbbbecY&feature=related]

Καρπενήσι

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και θεωρείται η ψηλότερη πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα. Είναι κτισμένο σε απότομη πλαγιά και έχει θέα το υπέροχο Βελούχι. Στην πλατεία του δίπλα στον πλάτανο και στην πηγή με το τρεχούμενο νερό, θα δείτε την Μητρόπολη του Καρπενησίου, την Αγία Τριάδα. Το Καρπενήσι είναι μια υπέροχη, γραφική πόλη με άρτια υποδομή και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει πολλά μέρη και να απολαύσει τις ομορφιές του. Κάντε μια βόλτα στο λόφο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης και έχει θέα όλο το Καρπενήσι αλλά και το Βελούχι, ενώ στη βόρεια πλευρά βρίσκεται γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στη θέση “Ταμπούρια του Κατσαντώνη”. Νότια της πόλης θα συναντήσετε την περιοχή της Ποταμιάς, ένα εκπληκτικό μέρος και ήρεμο που το μόνο που ακούει κανείς είναι τα νερά του ποταμού Καρπενησιώτη. Ο ποταμός ξεκινά από τους πρόποδες του Βελουχίου και συναντά τον Κρικελλοπόταμο όπου και οι δύο μαζί καταλήγουν στη λίμνη Κρεμαστών. Μια διαδρομή που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα είναι από το Καρπενήσι ως τη Μονή Προυσσού. Εκεί θα συναντήσετε το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας και θα επισκευθείτε το Κεφαλόβρυσο όπου σημαδεύτηκε από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Η περιοχή θα σας μαγέψει με την γραφικότητά της και τον φυσικό της πλούτο. Τρεχούμενα νερά, άφθονο πράσινο, καθαρή ατμόσφαιρα είναι κάποιες από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τα μέρη αυτά. Το Καρπενήσι έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση στον τομέα του τουρισμού και πλέον θεωρείται δημοφιλής προορισμός για χειμερινές διακοπές. Με φόντο το μαγευτικό τοπίο θα συναντήσετε για τη διαμονή σας γραφικούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και για τη διασκέδασή σας εστιατόρια, παραδοσιακά μεζεδοπωλεία και καταστήματα με τοπικά προϊόντα, όπως επίσης μεγάλο αθλητικό κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει πληθώρα αθλητικών εκδηλώσεων και πολυτελές συνεδριακό κέντρο μεγάλης χωρητικότητας.

Το Καρπενήσι μπορείτε να το επισκευθείτε όλες τις εποχές του χρόνου απολαμβάνοντας τον ήλιο και τα υπέροχα έντονα χρώματα του καλοκαιριού ή χαλαρώνοντας με ένα ζεστό ρόφημα σε κάποιο παραδοσιακό σαλέ και κοιτάζοντας το χιονισμένο τοπίο το χειμώνα. Μια πολύ καλή εποχή να το επισκευθείτε είναι τα Χριστούγεννα όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Η ατμόσφαιρα την περίοδο αυτή είναι απερίγραπτη καθώς τα πάντα είναι φωταγωγημένα και όλος ο κόσμος γίνεται ένα μέσα στα λιθόστρωτα σοκάκια του σαν μια μεγάλη παρέα. Θα διασκεδάσετε, θα περπατήσετε, θα παίξετε με το χιόνι και φυσικά θα επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού μόλις 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Καρπενησίου. Εκεί εκτός από επισκεφθείτε εγκαταστάσεις θα βρείτε πολυτελή σαλέ, μπαρ και καταστήματα. Στη φημισμένη πλατεία της πόλης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή κάποιο από τα τοπικά γλυκά και να παρεβρεθείτε με πολύ κόσμο.

Γειτονικά χωριά του Καρπενησίου που αξίζει να επισκευθείτε. Ο Άγιος Ανδρέας, μόλις 8 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, είναι ένα γραφικό χωριουδάκι με πολύ πράσινο και πηγές με τρεχούμενο νερό. Ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιου Καρπενησιώτη. Η Αγία Βλαχέρνα λίγο πιο μακρυά γύρω στα χιλιόμετρα είναι μια υπέροχη τοποθεσία και θα σας γοητεύσει πρωτού ακόμα φτάσετε καθώς η διαδρομή είναι ανεπανάληπτη. Εκεί βρίσκεται η λίμνη των Κρεμαστών περιστοιχισμένη από τους συνοικισμούς του χωριού και αν προχωρήσετε λίγο θα δείτε και ερείπια ενός αρχαίου κάστρου. Το Βουτύρο, 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι είναι ένας μικρός Παράδεισος. Κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα δημοφιλή τουριστικά μέρη. Τα πέτρινα σπιτάκια του, η άρτια υποδομή του και υπέροχη θέα του θα κλέψουν την καρδιά σας και θα σας κάνουν να το επισκεφθείτε ξανά και ξανά. Το Βουτύρο διαθέτει τουριστκή υποδομή και απαρτίζεται από ωραίους παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια. Το χωριό Καλεσμένο 18 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι είναι ιδανικό για δραστηριότητες όπως καγιάκ και ράφτινγκ λόγω του ποταμού Μέγδοβα που βρίσκεται εκεί. Υπέροχη τοποθεσία για περίπατο και για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Οι Κορυσχάδες 6 χιλιόμετρα  από το Καρπενήσι, είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία. Σε έναν από τους λόφους του το Παλιόκαστρο, σώζονται ίχνη αρχαίων τάφων και απομεινάρια αρχαίου οπλουργείου. Στην περιοχή Κουμάσια βρίσκεται ένα παλιό μοναστήρι που χρονολογείται από το 1650 καθώς και το Δημοτικό Σχολείο όπου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας στις 14 Μαϊου του 1944. Σήμερα έχει μετατραπεί σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στις Κορυσχάδες θα συναντήσετε επιβλητικά αρχοντικά και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου κτισμένη το 1865. Η Μυρίκη 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, είναι ένα χωριό “πνιγμένο” στα έλατα. Επισκευθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και τον προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην κορυφή και έχει υπέροχη θέα. Το χωριό Κρίκελλο λίγο έξω από το Καρπενήσι, γραφικό, ρομαντικό, με ιδιαίτερη ομορφιά θα σας προσφέρει ηρεμία ακούγοντας τα τρεχούμενα νερά του και ξεκούραση απολαμβάνοντας το φαγητό σας σε παραδοσιακά μεζεδοπωλεία και ταβέρνες κάτω από τα πλατάνια στην κεντρική πλατεία του χωριού. Για διαμονή στο Κρίκελλο, μπορείτε να μείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια απολαμβάνοντας τη γνωστή Ευρυτανική φιλοξενία.

Απόδραση στην Ευρυτανία – Μέρος 3ο – Βίντεο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Ευρυτανίας με σκοπό την τουριστική προβολή του νομού (2005).
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Nbj6dBoa-iQ&feature=related]