Γαυρος

Γαύρος

Γαύρος, Καρπενήσι Ευρυτανίας - Gavros, Karpenisi Evrytanias

Γαύρος, Καρπενήσι Ευρυτανίας - Gavros, Karpenisi Evrytanias

Χωριό Γαύρος Ευρυτανίας

Στο χωριό αυτό στο οποίο κατοικούν 40 άτομα και που απέχει 13 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, τα παλαιότερα χρόνια κάνανε τη στάση τους οι προσκυνητές που έρχονταν στο μοναστήρι του Προυσού πεζοπορώντας.

Το όνομά του το οφείλει από το δένδρο Γαύρο το οποίο βρίσκεται παντού σε όλη την περιοχή. Λίγο μετά το Γαύρο το σκηνικό αλλάζει.

Ο Γαύρος φαντάζει μικρός με την πρώτη ματιά, αλλά κάποτε λειτούργησε Δημοτικό Σχολείο εδώ. Στο Σχολείο σήμερα στεγάζεται τουριστική επιχείρηση.

Η περιοχή είναι ημιορεινή με πολλά νερά. Το χωριό Γαύρος είναι χτισμένο στην δυτική όχθη του Καρπενησιώτη ποταμού. Ο ποταμός αυτός έχει μήκος 15 χιλιόμετρα. Το χωριό λόγω της μικρής του απόστασης με τον ποταμό έχει αποκτήσει υπέροχή βλάστηση. Πολλά έλατα αλλά και μερικά πλατάνια κοσμούν περίτεχνα το φυσικό τοπίο του χωριού.

Χτίστηκε στα χρόνια της παντοδυναμίας του Αλή Πασά, μετά από την επίσκεψη του τότε παπά του Μεγάλου χωριού παπά Νίκου, για να ζητήσει από τον πασά τα χρήματα.

Η περιοχή είναι γνωστή για το πέτρινο τοξωτό γεφύρι το οποίο κατασκευάστηκε στα χρόνια του Αλή Πασά. Το γεφύρι εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί εκτός από το Γαύρο το Μεγάλο Χωριό με τα γειτονικά χωριά. Πριν μερικά χρόνια το διαμόρφωσαν και για την διέλευσή μικρών οχημάτων.

Αριστερά του δρόμου στην έξοδο του χωριού προς τον Προυσό, υπάρχει ο νερόμυλος του Καρδαρά. Πρόκειται για σπίτι και νερόμυλο, το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Σήμερα ο Γαύρος είναι ένα στέκι για διαμονή στους σύγχρονούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κυρίως για φαγητό στις γραφικές ταβέρνες με εκλεκτές πίτες, πέστροφες κ.ά. Όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε σε μια μαγευτική τοποθεσία, δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=95S0rPa_ago&feature=player_embedded#at=35]

Πώς θα φτάσετε στο Γαύρο:

Οδικώς το Καρπενήσι απέχει 285 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 380 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω Λαμίας σε περίπου 3,5 ώρες από την Αθήνα καισε 4,5 ώρες από την Θεσσαλονίκη.

Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο, σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει κατατοπιστική σήμανση. Φτάνοντας στο Καρπενήσι υπάρχει διευκρινιστική σήμανση.

Γαύρος Φαγητό

Για εκλεκτό φαγητό να επιλέξετε την παραδοσιακή ταβέρνα – ψαροταβέρνα ”<a title="Το σπίτι του ψαρά" href="http://www.in-karpenisi.gr/blog/4340/το-σπιτι-του-ψαρα-ταβερνες-γαρος/”, (Τηλέφωνο: +30 22370 41 202) που βρίσκεται στο χωριό Γαύρος, καθώς πηγαίνουμε από το Καρπενήσι προς τη μονή του Προυσσού αριστερά το τελευταίο μαγαζί του χωριού δίπλα στο πεστροφοτροφείο, λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ 365 μέρες τον χρόνο με που καλές τιμές!!! Σπεσιαλιτέ, τι άλλο, η πέστροφα είτε ψητή στα κάρβουνα είτε τηγανητή με βούτυρο απ’ το Βελούχι. Και βέβαια με θέα στον ποταμό Καρπενησιώτη!

Για τους καλοφαγάδες υπάρχει η παραδοσιακή ταβέρνα Το Πέταλο (Τηλέφωνο: +30 22370 41487). Από τις καλύτερες της Ευρυτανίας. Δύσκολα βρίσκεις τραπέζι. Από τα παράθυρα βλέπεις στη ρεματιά. Απολαύστε: αγριογούρουνο κρασάτο, λαγός στιφάδο, χοιρινό λεμονάτο, κόκορας με χυλοπίτες, μοσχαράκι γιουβέτσι, φρέσκες πέστροφες από το ποτάμι, ψημένες στα κάρβουνα και συνοδευμένες με φρέσκα λαχανικά και νόστιμους μεζέδες, τυρί τσαλαφούτι κλπ. Βρίσκετε στο δρόμο για το ιστορικό Mοναστήρι του Προυσού, δίπλα από την κρεμαστή γέφυρα του ποταμού Kαρπενησιώτη που καμαρώνει αγέρωχα από τα χρόνια του Aλή Πασά, με θέα τ’ αρχοντικά του Mεγάλου Xωριού και στα πόδια της ψηλοκορφής Καλιακούδας.

Γαύρος Διαμονή

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Καρπενήσι και για τις προσφορές καταλυμάτων Ευρυτανίας κάντε κλικ εδώ.

Γαύρος Φωτογραφίες