Μικρο Χωριο (Παλαιο & Νεο)

Μικρό Χωριό (Παλαιό & Νέο)

Νέο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας

Νέο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας

Σχετικά με το Παλαιό και το Νέο Μικρό Χωριό

Το Νέο Μικρό Χωριό και το Παλαιό Μικρό Χωριό είναι δυο ορεινοί προορισμοί του Καρπενησίου, με ένα μεγάλο αριθμό από ξενοδοχεία, ξενώνες, studios, chalet, δωμάτια με τζάκι, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες που θα συναντήσετε στο Νέο Μικρό Χωριό και στο Παλαιό Μικρό Χωριό είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Παλαιό Μικρό Χωριό – Νέο Μικρό Χωριό

Πρόκειται για δυο όμορφα χωριά, το Παλαιό και το Νέο Μικρό Χωριό που βρίσκονται μέσα σ’ ένα σύμπλεγμα απαράμιλλης ορεινής ομορφιάς, καθώς στα όριά τους συναντιούνται τρία βουνά. Το Βελούχι, η Καλιακούδα και η Χελιδόνα που δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Το Παλαιό Μικρό Χωριό, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου και απέχει 17 χλμ. από το Καρπενήσι και 3 χλμ. από το Νέο Μικρό Χωριό και ανήκει διοικητικά στο δήμο Ποταμιάς.

Πολλές έγγραφες αναφορές μαρτυρούν την ύπαρξη του χωριού από το 1453. Σε αυτό το χωριό κατέστρωσε το πολεμικό του σχέδιο ο Μάρκος Μπότσαρης το 1823, πριν δώσει την τελευταία του μάχη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ήρωας ήπιε νερό στην πέτρινη βρύση που αποκαλείται ¨Βρωμόβρυση¨, και έπειτα ξεψύχησε ενώ σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή, λέγεται ότι μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, ακούμπησαν στην βρύση το άψυχο κορμί του, πριν τον μεταφέρουν στο Μεσολόγγι όπου κηδεύτηκε.

Είναι ένα χωριό που κρατάει ζωντανή την ομορφιά και την αρχοντιά του και διαθέτει πλούσια ιστορία αν και γνώρισε πολλές καταστροφές.

Η μάχη του Μικρού Χωριού – Από το ντοκυμαντέρ “Το χρονικό της εθνικής αντίστασης”. Μια απ’ τις σημαντικότερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ευρυτανίας καθώς και τα αντίποινα που ακολούθησαν.18/12/1942

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vsCH9Dh2mZk]
Στις 18 Δεκεμβρίου 1942 έδωσε εδώ, μεγαλειώδη μάχη ο Άρης Βελουχιώτης κατά 2000 Ιταλών. Οι κατακτητές, σε αντίποινα έκαψαν και εκτέλεσαν 13 άτομα άμαχου πληθυσμού. Η μάχη αυτή, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η πρώτη πανευρωπαϊκά μάχη αντίστασης απέναντι στο φασιστικό καθεστώς.

Στο Μικρό Χωριό, λειτούργησε τυπογραφείο από τις 7 Μαρτίου 1943 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 1944, το οποίο εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Γιώργου Κυρίτση.

Το χωριό γνώρισε μια ακόμα καταστροφή, το πρωί της Κυριακής στις 13 Ιανουαρίου του 1963. Η χρονιά εκείνη είχε πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα μετά από 13 μερόνυχτα συνεχούς βροχόπτωσης μια κατολίσθηση κατέστρεψε ολοσχερώς τα 2/3 του χωριού και χάθηκαν ακόμα 13 άνθρωποι.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή εξακολουθεί να είναι μαγική καθώς και η καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα της Ποταμιάς.

Τον Απρίλιο του 1963 ξεκίνησε έρανος για την ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού που τελείωσε το 1968.

Παλαιό Μικρό Χωριό

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ha8m60gspUo]
Το Νέο Μικρό Χωριό βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το Παλαιό Μικρό Χωριό και είναι χτισμένο βάσει τουριστικού σχεδίου ορεινού χωριού σε υψόμετρο 850 μέτρων. Το Μικρό Χωριό είναι πριν το Παλαιό, και το συναντάμε ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος και λίγα μέτρα δεξιά του δρόμου προς Γαύρο.

Το Μικρό χωριό απέχει 13 χλμ. από το Καρπενήσι και αποτελεί υπόδειγμα οικισμού, με άψογη ρυμοτομία, όμορφα σπίτια αλλά και με σεβασμό στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το περιβάλλον.

Πολλές έγγραφες αναφορές μαρτυρούν την ύπαρξη τόσο του Μικρού Χωριού όσο και άλλων χωριών της Ποταμιάς από το 1453.

Το Μικρό Χωριό αποτελεί μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ευρυτανίας καθώς είναι προικισμένη με τη μοναδική φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με την αξιόλογη τουριστική υποδομή.

Σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, το στολίδι της Ευρυτανίας, θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια που διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και πολλές γραφικές ταβέρνες που περιμένουν για να ικανοποιήσουν όλες σας τις προτιμήσεις με πολύ καλό φαγητό.

Αποδράστε, στην μαγευτική λιμνούλα που σχηματίζεται του ανοιξιάτικους μήνες, λίγο έξω από το χωριό και απολαύστε το μοναδικό αυτό τοπίο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου.
Πανηγύρι στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

Πανηγύρι Χελιδόνα Ευρυτανίας (Δημοτικά Παραδοσιακά)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MmgQWygEm9c&feature=related]

Πως θα φτάσετε στο Παλαιό και στο Νέο Μικρό Χωριό

Το Παλαιό Μικρό Χωριό απέχει 17 χλμ. από το Καρπενήσι και το Νέο Μικρό Χωριό απέχει 13 χλμ. από το Καρπενήσι.

Η πρόσβαση στο Καρπενήσι γίνεται από τον Τυμφρηστό, μέσω Λαμίας. Από την Λαμία, ο δρόμος σας οδηγεί στην σήραγγα του Τυμφρηστού. Η διαδρομή είναι μαγευτική, γεμάτη πλατάνια, οξιές, κουτσουπιές και σφεντάμια.

Από το Καρπενήσι, ακολουθείτε τις πινακίδες που σας οδηγούν στα χωριά του Καρπενησίου.

Διαμονή στο Μικρό Χωριό

Το Μικρό Χωριό προσφέρει μεγάλη ποικιλία από ξενώνες, δωμάτια με τζάκι, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios και ξενοδοχεία που περιμένουν να σας φιλοξενήσουν και να κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες…

Για διαμονή στο Νέο Μικρό Χωριό σάς προτείνουμε το Studios Ιβίσκος, τον Ξενώνα Τάσιου Ουρανία και τον Παραδοσιακό Ξενώνα Η “Γωνιά”

Για διαμονή στο Παλαιό Μικρό Χωριό σας προτείνουμε τον Παραδοσιακό Ξενώνα Η Χελιδόνα

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Καρπενήσι και για τις προσφορές καταλυμάτων Ευρυτανίας κάντε κλικ εδώ.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Δοκιμάστε κόκορα κρασάτο, λαγό στιφάδο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Για εκλεκτό φαγητό, καφέ η ποτό στο Μικρό Χωριό να επιλέξετε την παραδοσιακή ταβέρνα και το καφέ μπαρ του Ξενώνα Η Χελιδόνα που βρίσκεται επάνω στην πλατεία του Παλαιού Μικρού Χωριό.

Μικρό Χωριό Ευρυτανίας

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Fm-osdthg9g]