Λιμνη Κρεμαστων

Λίμνη Κρεμαστών

Λίμνη Κρεμαστών - Kremaston Lake

Λίμνη Κρεμαστών - Kremaston Lake

Η λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Αιτωλοακαναρνίας και Ευρυτανίας και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Οι δύο νομοί ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Σε άλλο σημείο υπάρχει και η Γέφυρα της Τατάρνας κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι. Η λίμνη Κρεμαστών απέχει 57 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο του Καρπενησίου και 60 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο του Αγρινίου. Η πρόσβαση στην λίμνη γίνεται από το οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο πόλεις. Μία διαδρομή μαγευτική που μπροστά στους επισκέπτες αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά του τόπου.

Η λίμνη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμά ότι φύση και άνθρωπός μπορούν, σε κάποιες περιπτώσεις να συνεργάζονται αρμονικά. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος τεχνίτη λίμνη της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των κρεμαστών το 1969 από την συσσώρευση των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Οι ποταμοί συλλέγουν τα νερά των δυτικών και νότιων περιοχών της κεντρικής ζώνης της οροσειράς της Πίνδου και έτσι σχηματίζεται μία λεκάνη απορροής, με επιφάνεια 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει επιφάνεια 81 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά μέτρα.

Όταν έγιναν όλα τα έργα και ολοκληρώθηκε η ανύψωση του φράγματος (1963), δεκάδες χωριά, γεφύρια και εκκλησίες, πολλά σπουδαία μνημνεία μιας μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς, διαγράφηκαν από το χάρτη, όταν τα νερά κάλυψαν την προκαθορισμένη περιοχή. Ανάμεσα τους και ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής, κτίσμα του 8ου αιώνα, που ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Κάποιες εικόνες και τοιχογραφίες – ότι διασώθηκε απ’ αυτόν – ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών.

Λίμνη Κρεμαστών – Lake Kremaston – Επιχείρηση Περιβάλλων Ετ3, 30-01-2011

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oy6UqIGFzWk&feature=related]
Η τεχνίτη Λίμνη κατασκευαστικέ το 1969 μετά τη δημιουργία του φράγματος των Κρεμαστών. Εκεί συνορεύονται τα νερά από τους τέσσερεις μεγαλύτερους ποταμούς της περιοχής Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Η κατασκευή της λίμνης ήταν έργο απαραίτητο για την περιοχή αφού μετά την κατασκευή του φράγματος. Την περίοδο εκείνη η στάθμη των υδάτων ανέβηκε τόσο πολύ, ώστε ήταν ικανή να καλύψει χωρία, καλλιέργειες, εκκλησίες αλλά και κάποια από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Την μεγαλύτερη καταστροφή υπέστη ο ναός της Επισκοπής. Η Επισκοπή βυζαντινός ναός του 8ου αιώνα αφιερωμένος στην Παναγία.

Το Γεφύρι του Μανώλη, το οποίο χρονολογείται να κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας γύρω στο 1659 και για περισσότερα από 400 χρόνια το ένωνε τις όχθες του ποταμού Αγραφιώτη, είναι ένα από τα μνημεία το οποίο κάλυψαν τα νερά της λίμνης. Μόνο τις περιόδους με την μεγαλύτερη ανομβρία εμφανίζεται μόνο το «τόξο» του.

Από το 1965 ένα μεγάλο έργο ξεκίνησε στην λίμνη. Η ΔΕΗ άρχισε να χρησιμοποιεί τα νερά της λίμνης για να τροφοδοτεί τις 4 μονάδες του μεγαλύτερου Υδροηλεκτρικού σταθμού στην Ελλάδα. Ένα έργο με μεγάλη οικολογική σημασία.

Για όσους αγαπούν την περιπέτεια και θέλουν να δουν από κοντά την ομορφιά αυτό του τόπου μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή και να κάνουν κάποια από τις δραστηριότητες που οργανώνεται, κυρίως τους θερινούς μήνες αλλά όχι μόνο. River trekking, canoe – kayak είναι μόνο μερικές από αυτές.

Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από την ομορφιά της λίμνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η μεγάλη της έκταση και το μακρόστενο σχήμα της χαρίζει μία μοναδική θέα σε όποιον την ατενίζει από ψιλά. Μερικά σημεία με στεριά μέσα την λίμνη (μικρά νησάκια) την κάνουν να φαντάζει ακόμα πιο όμορφη και μεγάλη.

Λίμνη Κρεμαστών – Kremaston Lake – Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Η καθαρότερη στην Ευρώπη και η 5η καθαρότερη παγκοσμίως. – Γυρίσματα Skai.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fZeNL0RodH4&feature=related]