Κρικελλο

Κρίκελλο

Κρίκελλο, Καρπενήσι Ευρυτανίας - Krikelo, Karpenisi Evrytanias

Κρίκελλο, Καρπενήσι Ευρυτανίας - Krikelo, Karpenisi Evrytanias

Το Κρίκελλο είναι ένα κεφαλοχώρι στο νομό Ευρυτανίας σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1120μ., απέχει 30 χιλιόμετρα απο το Καρπενήσι και έχει περίπου 420 κατοίκους. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, πυκνά καρποφόρα δέντρα, σπάνια αρωματικά φυτά και σκιερά πλατάνια που φύονται πλάι στα πλούσια νερά του Κρικελλοπόταμου.

Το χωριό αποτελείται από πέτρινα παραδοσιακά χτισμένα σπιτάκια, με αρκετό τοπικό χρώμα και τη γοητεία του συμπληρώνει η πλατεία του χωριού με τα πλατάνια, τα καφενεδάκια και της παραδοσιακές ταβέρνες. Γνωστό είναι στην ευρύτερη περιοχή πως στο Κρίκελλο διεξάγεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου μεγάλο πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγίας, όπου σημείο συνάντησης είναι η πλατεία του χωριού γύρω από την εκκλησία, κάτω από τα τεράστια πλατάνια δημιουργώντας ένα μοναδικό συνδυασμό με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και ποτό κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει δέος μα και απίστευτη οικειότητα με αυτό τον τόπο.

Σίγουρα η επιλογή του Κρίκελλου για τις διακοπές σας στην Ευρυτανία αποτελεί καταπληκτική ιδέα, άλλωστε το Καρπενήσι και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου δεν είναι μακριά, αν έχετε έρθει για σκι και snowboard.

Κρίκελλο: Δραστηριότητες

Το Κρίκελλο αποτελεί ιδανικό τόπο διαμονής για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας, χειμώνα-καλοκαίρι άλλωστε εδώ οι λάτρεις του φυσικού τοπίου και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού βρίσκουν κατάλυμα όλο το χρόνο. Μπορείτε να κάνετε ιππασία, ραφτινκ, καγιάκ, και άλλες δραστηριότητες όπως διαδρομές στην φύση με jeep 4×4.

Πεζοπορία

Μοναστήρι Προυσού – Μαύρη σπηλιά
Ξενάγηση στο φημισμένο μοναστήρι του Προυσού που η ίδρυσή του τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 289-842 μ.Χ. Η πεζοπορία πραγματοποιείται διασχίζοντας ένα πανέμορφο οροθετημένο μονοπάτι πλαισιωμένο από πανύψηλα έλατα, καστανιές και παραδοσιακά ξύλινα γεφύρια. Στο τέλος της διαδρομής μπορούμε να κάνουμε καταρρίχηση στο φαράγγι της Μαύρης σπηλιάς με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού σε καταρράκτη 7 μέτρων. Μια δραστηριότητα που θα σας μείνει αξέχαστη.
Η καταρρίχηση είναι προαιρετική και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.
Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες | Υψομετρική διαφορά: 350 μέτρα | Χρονική περίοδος: όλες οι εποχές του χρόνου.

Χωριό Ανιάδα – Διάσελο Καλιακούδας

Πεζοπορία από το Χωριό Ανιάδα έως το βουνό Καλιακούδα. Πανέμορφη διαδρομή μέσα στα έλατα, βατό μονοπάτι για όλες τις ηλικίες, όπου σας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσετε την Ευρυτανική φύση. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει μεγάλο πλάτωμα που μπορείτε να ξεκουραστείτε.
Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες | Υψομετρική διαφορά: 700 μέτρα | Χρονική περίοδος: όλες οι εποχές του χρόνου.
Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.
Και μην ξεχνάτε ότι στην Ευρυτανία υπάρχουν αμέτρητα μονοπάτια που σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε.

Canoe-Kayak

Στη λίμνη των Κρεμαστών, με μονοθέσια ή διθέσια σκάφη ειδικά για λίμνες κάνουμε περιήγηση στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Πάνω στα αμέτρητα νησάκια που βρίσκονται στη λίμνη ανακαλύπτουμε τον θαυμαστό κόσμο που υπάρχει σε τέτοιους βιότοπους.
Φυσικά απολαμβάνουμε και το μπάνιο μας και για τους πιο x-treme τύπους υπάρχει η γέφυρα της Επισκοπής με ύψος 40 μέτρων που μπορούν να κάνουν καταρρίχηση με ειδικό εξοπλισμό.

Στον Κρικελλοπόταμο, ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη της Ελλάδας με φόντο έρημα χωριά. Δύσκολο ποτάμι με πολλά τεχνικά περάσματα που δημιουργούν στενές διόδους και πολλά ορμητικά νερά. Ιδανικό μόνο για έμπειρους.
Βαθμός δυσκολίας: 5ος | Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες | Διαδρομή: Από το χωριό Στουρνάρα έως τη γέφυρα του Διποτάμου.
Ιδανική εποχή κατάβασης: από το Φεβρουάριο έως το Μάιο.
Στον Καρπενησιώτη, διαδρομή παραπλεύρως με τον κεντρικό δρόμο Καρπενησίου – Προυσού. Δύσκολο και στενό ποτάμι που θα κάνει τους λάτρεις να νιώσουν πολλές φορές την καρδιά τους να χτυπάει ακανόνιστα. Ιδανικό μόνο για έμπειρους.
Βαθμός δυσκολίας: 5ος | Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες | Ιδανική εποχή κατάβασης: από το Φεβρουάριο έως το Μάιο | Διαδρομή: από τηνδιασταύρωση Μικρού-Μεγάλου Χωριού έως τη γέφυρα του Διποτάμου.

Rafting

Το Rafting είναι σχετικά ένα καινούργιο σπορ για τα δεδομένα της χώρας μας αλλά πολύ δημοφιλές, έτσι ώστε κάθε χρόνο η περιοχή να δέχεται πολλούς επισκέπτες με στόχο να νιώσουν και να βιώσουν την συναρπαστική εμπειρία που τους προσφέρει η δραστηριότητα στο ποτάμι. Με φουσκωτά σκάφη νέου τύπου εξαθέσια έως και δωδεκαθέσια σας δίνεται η δυνατότητα να γλιστρήσετε στα κατακάθαρα και αφρισμένα νερά των ποταμών της Ευρυτανίας, να νιώσετε την ομορφιά της φύσης που είναι άφθονη στην Ευρυτανία και να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη.
Δεν χρειάζεται να έχετε καμία εμπειρία μιας και σε κάθε σκάφος υπάρχει έμπειρος οδηγός που σας καθοδηγεί και σας ενημερώνει για την τεχνική του Rafting, την χλωρίδα, την πανίδα και όλα αυτά γίνονται με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού που σας παρέχετε.
Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτετε είναι μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που θα φορέσετε αφού τα πρώτα θα βραχούν κατά την διάρκεια του Rafting και φυσικά καλή διάθεση.

Διαδρομές με 4X4

Καρπενήσι – Άγραφα
Τα Άγραφα στα 850μ. υψόμετρο με πολλούς διάσπαρτους ιστορικούς οικισμούς που βρίσκονται σε μεγάλη έκταση και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, περιβάλλονται από βουνά με θεόρατες κορφές και τους ποταμούς Αγραφιώτη, Αχελώο και Ταυρωπό. Το χωριό Άγραφα είναι το ομώνυμο με μια μεγάλη περιοχή. Χωριό, όπου υπάρχουν ιστορικά αξιοθέατα αφού τα Άγραφα είναι ένα από τα πιο πολυφημισμένα χωριά της Ρούμελης.
Διάρκεια διαδρομής: 2.30 ώρες | 40% Άσφαλτος 60% Χωματόδρομος | Συνολική απόσταση διαδρομής 140χλμ.
Καρπενήσι – Χελιδόνα
Ξεκινάμε από το Καρπενήσι και κατευθυνόμαστε στο ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων, διασχίζοντας τον χωματόδρομο περνάμε από το Παλαιό Μικρό χωριό και συνεχίζουμε την πορεία μας στην περιοχή της Ποταμιάς. Φτάνοντας στο χωριό Φιδάκια απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα της λίμνης των Κρεμαστών. Η όλη διαδρομή περιλαμβάνει την διάσχιση του βουνού της Χελιδόνας σε υψόμετρο 1.712μ.
Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες | 30% Άσφαλτος 70% Χωματόδρομος | Συνολική απόσταση διαδρομής 100χλμ.

Καρπενήσι – Πανταβρέχει
Αναχώρηση από Καρπενήσι για το χωριό Ανιάδα. Από εκεί ακολουθώντας τον χωματόδρομο μέσα σε πυκνό ελατόδασος φτάνουμε στους πρόποδες του βουνού Καλιακούδα, κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο και σε υψόμετρο 1.800μ. Από εκεί κατηφορίζουμε για το χωριό Δολιανά ακολουθώντας το δασικό δρόμο. Μπαίνοντας σε μικρό παραποτάμιο μονοπάτι φτάνουμε σε ένα εκπληκτικό θαύμα της φύσης, το Πάντα Βρέχει, με τους πανύψηλους καταρράκτες, την κρεμαστή γέφυρα της Ροσκάς και τον ποταμό Κρικελλοπόταμο με τις ανάγλυφες όχθες του.
Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες | 30% Άσφαλτος 70% Χωματόδρομος | Συνολική απόσταση διαδρομής 80χλμ.

Κατάβαση

Στον ποταμό Ταυρωπό
Ιδανική διαδρομή για άτομα με μικρή εμπειρία. H διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Παλαιά Βίνιανη που βρίσκεται 36χλμ. από το Καρπενήσι διάρκειας περίπου 40 λεπτών και τελειώνει στη γέφυρα του Μέγδοβα.
Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες | Απόσταση 11 χιλιόμετρα | Βαθμός δυσκολίας ΙΙ | Χρονική περίοδος από Νοέμβριο μέχρι Μάιο.
Στον ποταμό Τρικεριώτη
Διαδρομή για έμπειρους και όχι μόνο! Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Διποτάμου που βρίσκεται 25χλμ. από το Καρπενήσι και τελειώνει στο χωριό Σαρκίνι κοντά στην λίμνη των Κρεμαστών.
Διάρκεια διαδρομής 1.30 ώρα | Απόσταση 9 χιλιόμετρα | Βαθμός δυσκολίας ΙΙΙ | Χρονική περίοδος από Νοέμβριο μέχρι Μάιο.

Στον ποταμό Αχελώο
Ιδανική διαδρομή για όλες τις ηλικίες. Το ιδανικότερο τοπίο της Ευρυτανικής φύσης.
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Νέο Αργύρι που βρίσκεται 80χλμ. από το Καρπενήσι και τελειώνει στη γέφυρα της Τέμπλας στη λίμνη των Κρεμαστών.
Διάρκεια διαδρομής 2.30 ώρες | Απόσταση 15 χιλιόμετρα | Βαθμός δυσκολίας Ι | Χρονική περίοδος από Μάιο μέχρι Ιούλιο.

Παραδοσιακές γεύσεις

Στην περιοχή θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές γεύσεις της Ευρυτανίας με τη συνοδεία γευστικού ντόπιου κρασιού και τσίπουρου. Τα παραδοσιακά προϊόντα της Ευρυτανίας είναι εξαιρετικής ποιότητας και τέρπουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε:

-Κρασί και τσίπουρο.
-Χυλοπίτες, τραχανά, ζυμωτό ψωμί και προζυμόπιτα.
-Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μπακλαβά και ραβανί.
-Φασόλια, πατάτες, κάστανα, καρύδια, βατόμουρα, μούρα, αγριοκέρασα, βύσσινα, αγριόμηλα, σύκα, κυδώνια, ελατήσιο μέλι, κηρύθρα και βασιλικό πολτό.
-Μεζέδες από ντόπια κρέατα, λουκάνικα, τυρί φέτα, βούτυρο, γιαούρτι και το τοπικό μαλακό τυρί τσαλαφούτι ή κατίκι και αν είστε τυχεροί αγριογούρουνο.
-Βουνίσιο τσάι, χαμομήλι, ρίγανη, τίλιο και λεβάντα.
-Άγρια πέστροφα από τον Κρικελλοπόταμο και την λίμνη των Κρεμαστών, αλλά και πέστροφες από ιχθυοκαλλιέργειες που βρίσκονται σε πολλά σημεία της Ευρυτανίας.

Κρίκελλο Φαγητό

Για εκλεκτό φαγητό στο Κρίκελλο να επιλέξετε την παραδοσιακή ταβέρνα “Η Αντιγόνη” που βρίσκετε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Διάσημη για τα υπέροχα, καλομαγειρεμένα της φαγητά όπως το κατσικάκι στη γάστρα, το χωριάτικο κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες, το αγριογούρουνο στιφάδο, το γιουβέτσι στο πήλινο και τις νόστιμες πίτες της θα σας ευχαριστήσει σίγουρα. Για επιδόρπιο προσφέρει στους πελάτες της σπιτικά γλυκά όπως μπακλαβά, καταϊφι, καρυδόπιτα καθώς φημίζεται για το ζεστό γαλατομπούρεκο. Λειτουργεί όλο το χρόνο και δαθέτη και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κρίκελλο Διαμονή

Για οικονομική διαμονή στην Κρίκελλο Ευρυτανίας σας προτείνουμε τούς παραδοσιακούς ξενώνες Μαντζάτο και Η Αριάδνη με πολύ χαμηλές τιμές όλες τις εποχές του χρόνου και με υψηλά στάνταρ παροχών, υπέροχο πλούσιο πρωινό με αγνά προϊόντα της περιοχής, σπιτικά γλυκά κουταλιού και ντόπιο τσίπουρο.

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Καρπενήσι και για τις προσφορές καταλυμάτων Ευρυτανίας κάντε κλικ εδώ.

Κρίκελλο Φωτογραφίες

Κρίκελλο – Krikello – Ευρυτανία – Evrytania

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9D9zEW-VVKQ]